Blog

Amit a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán tudni érdemes

2022.05.30 22:19
Amit a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán tudni érdemes

Mielőtt rátérnénk cikkünk tárgyára, és kiveséznénk, hogy mit érdemes tudni a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán, először tisztázzuk, mit jelent maga a LiFePO4 kifejezés. Ha szeretted a kémiát, akkor alighanem feltűnt, hogy ebben a kifejezésben mintha vegyjelek bújtak volna meg egyenesen a periódusos rendszerből.

Nos, ez valóban így van, ugyanis a LiFePO4 jelentése lítium-vasfoszfát. A lítium akkumulátorok mintegy 35 évvel ezelőtt jelentek meg, és rendkívül jelentős szerepet játszottak abban, hogy ilyen rohamléptékben terjedtek el a hordozható elektromos eszközök, mint például a laptop és a mobiltelefonok.

A lítium azonban egy rendkívül reaktív anyag, így bár sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, mégis van veszélye. Nem egy olyan hír kapott szárnyra a sajtóban, amikor a lítiumos akkumulátor lángra kapott. A problémára megoldást kínál a lítium-vasfoszfát, amit tulajdonképpen nevezhetünk a lítium nyugodt kistestvérének. Jelölése az LFP vagy a LiFePO4.

A LiFePO4 technológia előnyei

Legfőképpen a biztonságossága és stabilitása miatt részesítik előnyben a LiFePO4 technológiájú akkumulátorokat. Egyaránt van szó termikus, valamint kémiai stabilitásról. Jó hír, hogy a lítium-vasfoszfát akkor sem kap lángra, ha rövidzárlat vagy valamilyen mechanikai behatás éri vagy túltöltik.

A cellák élettartama hosszabb, ezáltal jóval több ideig használható egy LiFePO4-es akkumulátor egy sima lítiumossal szemben. Nem kell őket karbantartani, és az sem gond, ha folyamatosan úgy tárolunk egy ilyen aksit, hogy nincs teljesen feltöltve. Egészen magas hőmérsékleti tatományban képes működni kezdve a nulla Celsius-foktól a negyvenöt Celsius-fokig.

A LiFePO4 aksik feltöltéséhez kevés idő kell, továbbá a lemerülésig teljesen egyenletes teljesítményre képes az akkumulátor. Az sem elhanyagolható szempont, hogy súlya körülbelül fele vagy harmada, mint az ólomsavas akkumulátoré. A környezetre gyakorolt hatás tekintetében eleve jó kiindulópont, hogy négyszer annyi ideig használható a lítium-vasfoszfát alapú aksi, sőt, nem szennyezőek és ritkaföldfémek sincsenek benne. Hidrogén sem keletkezik a töltése során, ami újabb plusz pont.

A LiFePO4 akkumulátortöltők fő paraméterei

Térjünk rá a LiFePO4 akkumulátortöltőre! Természetesen nemcsak egy, hanem számos cég gyárt ilyen technológiájú aksikat. Ilyen többek között a Green Cell, valamint a Victron Energy is.

Mivel számos különféle lítium-vasfoszfát akkumulátortöltőt lehet kapni csak a mi kínálatunkban is, így egy vásárló számára joggal vetődik fel a kérdés, hogy melyiket célszerű választani a sok lehetőség közül? Nos, minden webshop esetében érdemes felkeresni a kiszemelt termék adatlapját.

Az adatlapon megtalálható a gyártó neve mellett az is, hogy az adott töltő milyen teljesítményre képes W-ban kifejezve. Minden töltőnél feltüntetik azt is, hogy milyen bemeneti és kimeneti árammal lehet számolni, és mik a pontos méretei milliméterben kifejezve. Lényeges kérdés, hogy fel van-e vértezve túltöltés elleni védelemmel, rövidzárlat elleni védelemmel, valamint van-e fordított polaritás érzékelés.

Webshopunk felületén arra is lehetőség nyílik, hogy összehasonlíts két terméket. Ehhez a mérleg ikonra kell klikkelni egy adott termék esetében, majd egy másiknál szintén. Ha továbbra is kérdésed adódik, hogy melyik LiFePO4 akkumulátortöltőt válaszd, akkor ne habozz, írj nekünk mielőbb, és segítünk eldönteni ezt a kérdést!