Blog

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.11.28 11:11
Napenergia Plusz Program 2024

A Napenergia Plusz Program 2024 egy jelentős kezdeményezés a magyar kormánytól, amely a napelemes rendszerek és energiatároló egységek telepítését támogatja a háztartásokban. Íme a program részletes áttekintése:

Napelemek Otthon: A Fenntartható és Költséghatékony Energia Megoldás

A fenntarthatóság ma már nem csak egy divatos kifejezés, hanem egy szükségszerű lépés a környezettudatos és költséghatékony otthoni életmód felé. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teheted otthonodat energiatakarékosabbá és környezetbarátabbá a napelemes rendszerek segítségével, különös tekintettel a Green Cell off-grid inverterekre és LiFePO4 akkumulátorokra

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.09.15 12:53
Bemutatjuk a HTRC akkumulátortöltőket

A HTRC Akkumulátortöltők Új Generációja - Technológia és Megbízhatóság Egyesül

Amikor a modern akkumulátortöltőkről beszélünk, sokan keresnek egy megbízható és innovatív megoldást, amely nem csak az alapokat nyújtja, hanem a legújabb technológiával is rendelkezik. Az elektromos eszközök világában nem is kellene tovább keresgélni: a HTRC nevű márka, amely már 23 éve áll a piac élén, lenyűgöző újításokat hozott az akkumulátortöltők piacára.

Mi a különbség a CCS2 és a Type2 csatlakozók között?

Az elektromos járművek töltőcsatlakozói terén többféle szabvány és kialakítás létezik, amelyek közül a CCS2 és a Type 2 két fontos és gyakran használt csatlakozó Európában. De mi is a különbség közöttük? Lássuk!

Elektromos Autó Töltőkábel Kiskokos: Minden, amit tudnod kell vásárlás előtt

Szia!

Ha most állsz először az elektromos autó vásárlásának küszöbére, és már látod magad előtt, ahogy suhanasz a városon keresztül, zero kibocsátással – gratulálunk! Az elektromos járművek a jövő, és nagyszerű döntést hoztál. Azonban mielőtt átszellemülnél a felhőtlen e-mobilitás örömében, pár fontos dolgot érdemes tisztázni.

A Green Cell Power Bankok: Az áramforrás, amely sosem hagy cserben

Elektromos eszközeink életünk szerves részeivé váltak. Okostelefonok, tabletek, laptopok, e-readerek, smartórák – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a digitális korban folyamatosan kapcsolatban maradjunk a világgal, dolgozhassunk, tanulhassunk és szórakozhassunk. Mindezek az eszközök azonban energiát igényelnek, és amikor a legkevésbé számítunk rá, akár le is merülhetnek. De mit tegyünk, ha éppen úton vagyunk, és nincs kéznél konnektor? A válasz egyszerű: használjunk Power Bankot! A Green Cell által gyártott Power Bankokról szóló cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyökkel jár ez a hordozható töltő, és hogyan segíthet mindennapi életünkben.

Az e-bike, a pedelec és az elektromos kerékpár mind olyan kategóriák, amelyek az elektromos meghajtással rendelkező kerékpárokat jelölik. Azonban ezek között van néhány különbség, ami meghatározza a használatukat és a működésüket.

Hagyományos ólom akkumulátortöltők és LiFePO4 akkumulátortöltők

Ügyfeleink segítése érdekében összeállítottunk egy szakmai cikket, amely segít megkülönböztetni a hagyományos ólom akkumulátortöltőket a modern LiFePO4 akkumulátortöltőktől. A cikkben bemutatjuk, milyen paraméterekre kell figyelniük vásárlás előtt, hogyan válasszák ki a megfelelő töltőt, és hogyan töltsék helyesen az akkumulátorokat. Emellett webáruházunkban széles választékban kínálunk töltőket mindkét típushoz, valamint szakmai segítséget is nyújtunk telefonon keresztül.

UPS szünetmentes tápegységek működési elve: Green Cell UPS a megbízható áramellátásért

Az áramellátás megszakadása vagy instabilitása kritikus problémákat okozhat az elektronikus eszközök működésében. Az UPS szünetmentes tápegységek a megbízható áramellátás megoldását nyújtják, különösen olyan környezetekben, ahol a folyamatos áramellátás elengedhetetlen. A Green Cell UPS szünetmentes tápegységek a piacon elismert megoldást jelentenek a megbízható áramellátás biztosítására.

Zöld energiával a határtalan szabadság felé: Fedezd fel a LiFePO4 akkumulátorok erejét lakóautódban!

Csempéssz több függetlenséget és szabadságot mindennapjaidba a modern technológia erejével! Fedezd fel a LiFePO4 akkumulátorok kifinomult világát, és tapasztald meg az energiatakarékosság és az önellátás élményét a lakóautódban. A Ultimatron France PF akkumulátorok által vezérelt napelemes rendszerrel egészítsd ki otthonodat, és élvezd a zavartalan energiaellátást bárhol is jársz. Fedezd fel az Ultimatron France és Perfektium akkumulátorok prémium minőségét, melyek beépített BMS-szel és Bluetooth kapcsolattal rendelkeznek, így mindig figyelemmel kísérheted az akkumulátor állapotát és optimalizálhatod a töltést. Merj kilépni a hagyományos akkumulátorok világából, és hódítsd meg az új lehetőségeket a LiFePO4 akkumulátorokkal, amelyek garantálják a hosszú élettartamot és a megbízható működést. Tarts velünk a zöldenergia forradalmában és légy te is a jövő energiatudatos felhasználója!

AGM Akkumulátorok a Rokkantkocsik Motorja - Biztonságos és Megbízható Energiaforrás

AGM Akkumulátorok a Rokkantkocsik Motorja - Biztonságos és Megbízható Energiaforrás

Miért válaszd az AGM Akkumulátorokat rokkantkocsidhoz?

Az AGM (Abszorbens Glass Mat) akkumulátorok ideális választásnak bizonyulnak rokkantkocsikhoz. Ezek a speciális akkumulátorok AGM technológiával készülnek, amelyeket üvegszál matricákkal szeparálnak el, és az elektrolitot egy folyékony állapotban tartják. Az AGM akkumulátorok számos előnnyel rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a rokkantkocsik megbízható és hatékony működéséhez.

Új Akkumulátor Technológiák a Fenntartható Energiaforrásokért

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság fontossága egyre inkább előtérbe kerül az energetikai iparban. Az akkumulátor technológiák terén folyamatosan zajlanak kutatások és fejlesztések, melyek célja a hatékonyabb és környezetbarátabb energiatárolás megvalósítása. Ez a blogposzt bemutatja a legújabb akkumulátor technológiákat, és röviden ismerteti azok jellemzőit és jelenlegi fejlettségi szintjüket.

AGM Akkumulátorok Feszültség Kiegyenlítése és Feltöltése - A Megbízható Működés Alapja

Az AGM akkumulátorok rendkívül megbízható energiaforrások, amelyek széles körben használatosak különböző iparágakban. Azonban, amikor több AGM akkumulátort sorosan kapcsolunk össze, fontos szerepet játszik a feszültség kiegyenlítése és feltöltése. Ebben a blogposztban részletesen bemutatjuk, miért elengedhetetlen ez a lépés a hatékony működés és hosszú élettartam érdekében.

Ólomsav akkumulátorok vs. LiFePO4 akkumulátorok: A hatékony energiatárolás új korszaka

Az energia tárolás terén történt fejlesztések lehetővé teszik a hagyományos ólomsav akkumulátorok felváltását az újgenerációs LiFePO4 akkumulátorokkal. Ez a technológiai ugrás jelentős előnyöket kínál, amelyek érdemessé teszik a váltást az energia tárolási megoldások terén. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az ólomsav és a LiFePO4 akkumulátorok közötti különbségeket, és bemutatjuk, miért érdemes áttérni a LiFePO4 akkumulátorokra.

AGM Akkumulátorok: A 10hr és 20hr Jelölések mibenlétéről

Az AGM akkumulátorok (Absorbent Glass Mat) népszerű energiatároló megoldások, melyeket széles körben alkalmaznak különböző területeken, mint például járművek, hajók vagy szolár rendszerek. Az AGM akkumulátorok speciális jelöléssel rendelkeznek, amelyek a merítési időt fejezik ki, mint például a 10hr és 20hr. Ezek a jelölések az akkumulátorok teljesítményét és kapacitását határozzák meg különböző terhelési körülmények között.

Ezt kell tudnod a Victron Energy inverterei kapcsán

Alapvetően három különböz kategóriában találhatók meg a Victron Energy által gyártott inverterek. Az egyik csoportba sorolhatók az autós inverterek, a másodikba az inverter-alapkészülékek, a harmadikba pedig az olyan inverterek tartoznak, amelyek beépített hálózati akkumulátortöltővel vannak felvértezve.

Amit a Victron Energy Blue Smart IP65 töltőkről tudni kell

A Victron Energy Blue Smart IP65 töltőjének több különféle típusa létezik. Mindegyikükről elmondható, hogy egy innovatív, professzionális szintű akkumulátortöltő integrált Bluetooth csatlakozási lehetőséggel. A szóban forgó töltő tökéletesen alkalmas műhelyben, valamint gépjárműveken lévő eszközökkel történő használatra. Ide sorolható a hagyományos autó, a motorbicikli, a motorcsónak és a lakóautó is.

Ezt érdemes tudni a Victron Energy MultiPlus-II kapcsán

A Victron Energy MultiPlus-II olyan inverter, amely beépített akkumulátortöltővel van felvértezve. Több különböző változata létezik, az egyes modellek eltérő paraméterekkel rendelkeznek.

A MultiPlus-II-ről tudni kell, hogy a MultiPlus minden funkcióján kívül egy külső áram átalakító funkciója is van. Ez a PowerControl és a PowerAssist alkalmazásához kell, amelyekről még később lesz szó részletesebben. Fel van szerelve külső áramérzékelővel az önfogyasztás finomhangolásának érdekében.

Ez az inverter továbbá a MultiGrid minden funkcióját tudja. Ez magában foglalja a beépítettsziget-ellenőrzőt, és egyre több ország hagyja jóvá. Korábban MultiGrid-II néven is forgalomban volt, manapság azonban már MultiPlus-II néven lehet megtalálni. A dilemma az elnevezés kapcsán az volt, hogy a MultiPlus és a MultiGrid minden szolgáltatását egyesítették ebben az eszközben, így ennek alapján próbáltak kifejező nevet találni a szerkezetnek.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.02.27 12:25
Amit a Victron Energy márkáról tudni érdemes

A Victron Energy egy hollandiai székhelyű vállalat, amelyet Reinout Vader alapított 1975-ben. A cég több mint 45 évnyi tapasztalattal rendelkezik a hálózaton kívüli energetikai rendszerek terén. Termékeikkel biztosítják az energiaellátást félreeső helyeken található ingatlanoknak és létesítményeknek.

A vállalat világszerte ismert és keresett napenergia-alapú megoldásai segítséget nyújtanak azoknak, akik nem tudnak a közműre csatlakozni. Rendszereik hatékonyan működnek szélsőséges körülmények között is, biztosítva a megbízható és fenntartható energiaellátást. A Victron Energy 5 év szavatosságot nyújt termékeire és globális támogatást biztosít ügyfeleinek.

Autós inverter 12V-ról 230V-ra: ezt érdemes tudni róla

Az autós inverter 12V-os szivargyújtó aljzatról vagy akár közvetlenül az akkumulátorra kötve is használható. Rendkívül hasznos kis szerkezet, hiszen ha lemerül útközben a telefonod, laptopod vagy más, hasonlóan kis fogyasztással üzemeltethető elektronikai eszközöd, akkor könnyen fel tudod tölteni.

 

Fontos azonban tudni, hogy az ilyen inverterrel nem lehet minden elektromos eszközt működtetni. A módosított szinuszos kimeneti jelalak az oka annak, hogy villanymotoros berendezést, például ventilátort nem lehet rá csatlakoztatni. Ugyanakkor az eszköz rendelkezik beépített ventilátorral, így folyamatosan lehet üzemeltetni, hiszen el van látva túlmelegedés elleni védelemmel is.

A UPS szünetmentes áramellátó rendszerek jelentős mértékben képesek megkönnyíteni azok életét, akik szeretnének gondoskodni az elektronikai eszközeik védelméről a legváratlanabb helyzetekben is. Bár az áramellátás hazánkban többnyire zavartalan, Ukrajnában viszont nem ez a helyzet. A lakosság sokszor órákra marad áram és fűtés nélkül.

Időszakos kimaradások pedig olykor bárhol előfordulhatnak. Ha például nem egy akkumulátorral rendelkező laptopról dolgozol, hanem asztali gépről, akkor igen kellemetlen lehet, ha egyszer csak elszáll minden munkád egy néhány másodperces áramkimaradás következtében.

Tudnod kell, hogy az elektromos árammal működő gépeknek egyáltalán nem tesz jót, ha egyik pillanatról a másikra megszűnik az áramellátásuk. Mivel egy-egy ilyen eszköz ára több százezer forint is lehet, így érdemes felkészülni a legrosszabbra, még akkor is, ha pusztán néhányszor történik meg ez egy évben.

Ezt kell tudni a szünetmentes tápegység használata kapcsán

Nincs annál bosszantóbb dolog, mint amikor az ember órákon át dolgozik valamin, majd egy hirtelen jött áramszünet miatt kárba vész minden. Ha asztali számítógépen dolgozol, akkor lehet, hogy veled is történt már hasonló. Szünetmentes tápegység használatával azonban megelőzheted a hasonló incidenseket.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.09.24 07:33
AGM vagy LiFePO4 akkumulátor

Az elmúlt években számos területen megnőtt a nagy kapacitású akkumulátorok iránti kereslet. Ezeknek az igénynek a kielégítésére ma már sok akkumulátortípus áll rendelkezésre.

A legtöbb esetben a lítium- és az AGM-akkumulátorok jelennek meg. Sokan kérdezik tőlünk: melyiket válasszam - AGM vagy lítium akkumulátort?

Ez a cikk részletes áttekintést ad a LiFePO4 (lítium-vasfoszfát) és az AGM akkumulátorokról, és arról, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz különböző paraméterek alapján. Azt is elmagyarázza, hogy melyik a jobb választás egy adott helyzetben.

Amit a 12V 7Ah akkumulátorok kapcsán tudni érdemes

Az akkumulátor, mint amilyen egy, a címben szereplő 12V 7Ah akkumulátor is, definíció szerint olyan elektromos energiát tárolni képes berendezés, amely töltésekor a bevezetett villamos energiát átalakítja vegyi energiává. Így huzamosabb ideig lehet tárolni a villamos energiát.

Amikor aztán szükség van villamos energiára, akkor az akkumulátor a vegyi energiát vissza tudja alakítani árammá. Az elektromos aksiról érdemes tudni, hogy közvetlen módon kizárólag egyenfeszültséget tud tárolni.

Alapvetően akkor szoktak szigetüzemű napelemben gondolkodni, amennyiben a villamos hálózatra való csatlakozás valamilyen okból nem lehetséges. Például egy eldugott helyen lévő nyaraló esetén igencsak kapóra jöhet egy ilyen rendszer telepítése, de még egy sor más helyen is használják.

Az akkumulátorok szállításának kötelező programja: az UN 38.3 szállítási teszt

Különféle tanúsítványok vonatkoznak az akkumulátorok kezelésére. Ez egyrészt magában foglalja az UN38.3 szállítási tesztet, amely a lítium akkumulátorok szállítási biztonságára vonatkozik. Ez a teszt kötelező, amint az akkumulátorokat leszállítjuk. Másrészt vannak olyan tanúsítványok, amelyek bár nem kötelezőek, de megerősítik az akkumulátorok biztonságát. Ilyenek például az IEC 62133 vagy az UL 2054 tanúsítványok.

Mit tegyél ha az akkumulárod töltöttségi szintje hirtelen lezuhan?

Elfőrdulhat több cellás akkumulátorok esetében, hogy merülés közben a töltöttségi szint egyik pillanatról a másikra akár 50%-ot zuhan. Mi okozza és mi a teendő?

Amit a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán tudni érdemes

Mielőtt rátérnénk cikkünk tárgyára, és kiveséznénk, hogy mit érdemes tudni a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán, először tisztázzuk, mit jelent maga a LiFePO4 kifejezés. Ha szeretted a kémiát, akkor alighanem feltűnt, hogy ebben a kifejezésben mintha vegyjelek bújtak volna meg egyenesen a periódusos rendszerből.

Nos, ez valóban így van, ugyanis a LiFePO4 jelentése lítium-vasfoszfát. A lítium akkumulátorok mintegy 35 évvel ezelőtt jelentek meg, és rendkívül jelentős szerepet játszottak abban, hogy ilyen rohamléptékben terjedtek el a hordozható elektromos eszközök, mint például a laptop és a mobiltelefonok.

A lítium azonban egy rendkívül reaktív anyag, így bár sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, mégis van veszélye. Nem egy olyan hír kapott szárnyra a sajtóban, amikor a lítiumos akkumulátor lángra kapott. A problémára megoldást kínál a lítium-vasfoszfát, amit tulajdonképpen nevezhetünk a lítium nyugodt kistestvérének. Jelölése az LFP vagy a LiFePO4.

Milyen laptop-akkumulátort érdemes venni a régi helyett?

A mai laptop-akkumulátorok már sokkal jobban bírják a gyűrődést, mint az egy évtizeddel ezelőttiek, de persze sajnos nem örök életűek. Bizonyos időközönként cserére szorulnak, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk a régi energiaforrás helyett.

Akkumulátor és akkumulátor között ugyanis nagy különbség van. Vajon megfelel az utángyártott, vagy mindenképpen ragaszkodjunk az új gyári verzióhoz? Mit várjunk az új akkumulátortól? Ezekről lesz szó ebben a blogbejegyzésben.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.02.17 17:08

Erre ügyelj, ha feszültségátalakítót keresel napelemhez

 

Egy napelemes rendszer kétségkívül remek befektetés. Jelentősen csökkenti a rezsiszámlánkat, ráadásul igazán környezetbarát technológiának is számít. Bár egy ilyen rendszer számos elemből épül fel, az egyik legfontosabb mindenképp a feszültségátalakító, vagy más néven inverter. Aktuális blogbejegyzésünkből kiderül, hogy mire kell figyelned, ha igazán minőségi feszültségátalakítót szeretnél venni.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.01.25 21:04
Miért éri meg AAA akkumulátorokra váltani?

Napjainkban egy átlagos háztartásban elképesztő mennyiségű hulladék keletkezik. Gondoljunk csak a műanyag- és papírcsomagolásra, a kommunális szemétre vagy éppen az elektronikai hulladékra. Ezek nagy része sajnos a környezetet is károsítja - a hagyományos alkáli elemekre pedig ez hatványozottan igaz. Ha AAA akkumulátorra váltasz, a bolygónkat is segíted, és a pénztárcádat is kíméled.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.10.14 10:18

Ha okosóra vásárlásán gondolkodik, akkor valószínűleg észrevette a rengeteg elérhető okosórát - azonban mindegyik különbözik egymástól. Márkát keres vagy funkcionalitás alapján választ? Hogy megkönnyítsük a dolgot, íme néhány dolog, amivel tisztában kell lennie az okosóra vásárlása előtt, mivel nem minden az, aminek látszik ...

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 21:27
Inverter vásárlási segéd

Kezdd a tökéletes teljesítményű inverter keresését a legfontosabb figyelembe veendő funkciók áttekintésével.

Ez a vásárlási útmutató segít abban, hogy:

- Megismerd, mi az inverter, és felismerd a legfontosabb jellemzőit.

- Megismerd a különbséget az inverter és az inverter/töltő között.

- Megismerd az inverter kiválasztásakor feltett legfontosabb kérdéseket.

- Összehasonlítsd a különböző típusú invertereket.

- Megismerd az inverterek fontos funkcióit.

- Megtaláld a felhasználásodnak megfelelő invertert.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 12:26
Li-polymer akkumulátorok

Erőteljes és rugalmas: a lítium-polymer akkumulátor

Egy biztos: a lítium akkumulátor technológia jelenleg vezető szerepet játszik a mobil tápegység területén. Csak nézzen a zsebébe: Kevés olyan okostelefon van, amely nem lítium-poylimer akkumulátorral működik. Mióta a svéd Ericsson mobilszolgáltató 1999-ben piacra dobta az első lítium-polymer akkumulátorral rendelkező mobiltelefont, a technológia az ipar elengedhetetlen részévé vált. Az okok sokfélék.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 11:07
Lítium-polymer cellák duzzadása

Mitől duzzad a lítium-polymer akkumulátor?

Egy fontos pont minden bizonnyal az úgynevezett "duzzadás", a lítium-polymer cella természetes duzzanata teljesen feltöltött állapotban és ciklusonként. A teljesen feltöltött cella vastagabb, mint a lemerült. Töltés közben az elektródák vastagabbá válnak, így a cella összességében akár 15%-al több helyet foglal el. Az elemtartó kialakításakor ezt a "duzzanatot" mindenképpen figyelembe kell venni a gyártónak.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 08:49
Elektromos repülőgépek

Vannak-e már elektromos repülőgépek a horizonton?

Az elektromos autók rég a piacon vannak, és azon tűnődhetsz, vajon mi vár az akkumulátoros technológiára. Például lehetséges-e magán- és kereskedelmi elektromos repülőgépek építése? A válasz erre a kérdésre, igen. Mielőtt azonban a kereskedelmi repülőgépek kihasználhatnák ezt a technológiát, néhány jelentős változásnak meg kell történnie. Az alábbiakban közelebbről vizsgáljuk meg az elektromos repülőgépek támogatói előtt álló kihívásokat.

A lítium-ion akkumulátorok 1999-es kereskedelmi forgalomba hozataluk óta a modern technológia és következésképpen a modern életmód szerves részévé váltak.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.08.20 08:24
Mire érdemes inverter választás előtt figyelni?

Inverter választás előtt hasznos lehet a műszaki paramétereit ellenőrizni, hogy biztosan a megfelelőt válasszuk. Van néhány fontos tulajdonság, amit figyelmbe kell venni. Ha alultervezünk, nem tudjuk meghajtani a kívánt készüléket, és pénzt dobunk ki az ablakon. Ha túltervezünk szintén pénzt pazarlunk. Mutatjuk tanácsainkat...

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.07.22 07:38
Akkumulátor pénztárcabarát módon

Számodra is az ár a legfontosabb egy termék vásárlása során? Tapasztalatunk szerint legyen az bármilyen iparág, hatalmas befolyása van. Az természetes, ha a lehető legkedvezőbb ajánlatot keressük, hiszen megvan rá a lehetőségünk az óriási piacon. Nincs ez másképp az akkumulátorok esetében sem.

Te mit tennél, ha kedvenc elektronikai cikked akkumulátora váratlanul megadná magát? Cikkünkben most abban szeretnénk segíteni neked, hogy ilyen esetekben ne a legegyszerűbb, hanem a legköltséghatékonyabb megoldást válaszd!

2021.06.03 16:19
AGM Akkumulátorok

Blogcikkünkben az AGM akkumulátorokról írtunk, melyben megtudhatjátok, milyen területen melyik akkumulátort érdemes használni és mik az előnyei.

Laptop akkumulátorok helyes használata 1. rész

Bevezetés

Bár néhány évvel ezelőtt a kivehető akkumulátor még elterjedt volt a laptopok körében, mára a gyártók nagy többsége beépített akkumulátorral látja el készülékeit. Laptopjaink élettartama (szinte) szó szerint attól függ, hogy az akkumulátor meddig bírja a gyűrődést. A következő cikkünkben bemutatunk néhány helyes használati tippet, trükköt és praktikát, amivel meghosszabbíthatod kedvenc laptopod élettartamát és elkerülheted az akkumulátor vagy a teljes készülék cseréjét.

Elektromos kerékpár vs. hagyományos

Sokszor megosztja a pedálozókat a téma, hiszen elektromos rásegítéssel kevesebb fizikai megterheléssel tehetünk meg nagyobb távot jelentős szintemelkedéssel, az elégetett kalóriák viszont elmaradnak ahhoz képest, amit egy hagyományos kerékpárnál tudunk lemozogni. Azonban korántsem ilyen egyszerű ennyivel letudni a kérdést, hiszen az elektromos kerékpárok különböző típusaiban más és más arányú pedálrásegítést végez a bennük található agymotor, vagy középmotor. Van, amelyik a kerekezésre segít rá, van olyan is, ami már robogó kategóriába tartozik.