Blog

Ezt érdemes tudni a Victron Energy MultiPlus-II kapcsán

A Victron Energy MultiPlus-II olyan inverter, amely beépített akkumulátortöltővel van felvértezve. Több különböző változata létezik, az egyes modellek eltérő paraméterekkel rendelkeznek.

A MultiPlus-II-ről tudni kell, hogy a MultiPlus minden funkcióján kívül egy külső áram átalakító funkciója is van. Ez a PowerControl és a PowerAssist alkalmazásához kell, amelyekről még később lesz szó részletesebben. Fel van szerelve külső áramérzékelővel az önfogyasztás finomhangolásának érdekében.

Ez az inverter továbbá a MultiGrid minden funkcióját tudja. Ez magában foglalja a beépítettsziget-ellenőrzőt, és egyre több ország hagyja jóvá. Korábban MultiGrid-II néven is forgalomban volt, manapság azonban már MultiPlus-II néven lehet megtalálni. A dilemma az elnevezés kapcsán az volt, hogy a MultiPlus és a MultiGrid minden szolgáltatását egyesítették ebben az eszközben, így ennek alapján próbáltak kifejező nevet találni a szerkezetnek.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.02.27 12:25
Amit a Victron Energy márkáról tudni érdemes

A Victron Energy egy hollandiai székhelyű vállalat. Reinout Vader nevéhez fűződik a cég alapítása, amelyre közel fél évszázaddal ezelőtt, 1975-ben került sor.

A vállalat termékeivel biztosítani lehet az energiaellátását az olyan ingatlanoknak és létesítményeknek, amelyek félreeső helyeken találhatók. Nem mindenhol van ugyanis lehetőség rácsatlakozni a közműre, igaz lehet ez egy tanya vagy egy egzotikus helyen lévő nyaraló esetében egyaránt. Aki ilyen körülmények között szeretne világítani, valamilyen elektromos berendezést működtetni vagy feltölteni egy kerti gép akkumulátorát, annak alternatív megoldás után kell néznie. Erre kínál megoldást a Victron Energy.

Autós inverter 12V-ról 230V-ra: ezt érdemes tudni róla

Az autós inverter 12V-os szivargyújtó aljzatról vagy akár közvetlenül az akkumulátorra kötve is használható. Rendkívül hasznos kis szerkezet, hiszen ha lemerül útközben a telefonod, laptopod vagy más, hasonlóan kis fogyasztással üzemeltethető elektronikai eszközöd, akkor könnyen fel tudod tölteni.

 

Fontos azonban tudni, hogy az ilyen inverterrel nem lehet minden elektromos eszközt működtetni. A módosított szinuszos kimeneti jelalak az oka annak, hogy villanymotoros berendezést, például ventilátort nem lehet rá csatlakoztatni. Ugyanakkor az eszköz rendelkezik beépített ventilátorral, így folyamatosan lehet üzemeltetni, hiszen el van látva túlmelegedés elleni védelemmel is.

Akadozik az áramellátás? Megoldhatják a problémát a UPS szünetmentes áramellátó rendszerek!

A UPS szünetmentes áramellátó rendszerek jelentős mértékben képesek megkönnyíteni azok életét, akik szeretnének gondoskodni az elektronikai eszközeik védelméről a legváratlanabb helyzetekben is. Bár az áramellátás hazánkban többnyire zavartalan, Ukrajnában viszont nem ez a helyzet. A lakosság sokszor órákra marad áram és fűtés nélkül.

Időszakos kimaradások pedig olykor bárhol előfordulhatnak. Ha például nem egy akkumulátorral rendelkező laptopról dolgozol, hanem asztali gépről, akkor igen kellemetlen lehet, ha egyszer csak elszáll minden munkád egy néhány másodperces áramkimaradás következtében.

Tudnod kell, hogy az elektromos árammal működő gépeknek egyáltalán nem tesz jót, ha egyik pillanatról a másikra megszűnik az áramellátásuk. Mivel egy-egy ilyen eszköz ára több százezer forint is lehet, így érdemes felkészülni a legrosszabbra, még akkor is, ha pusztán néhányszor történik meg ez egy évben.

Ezt kell tudni a szünetmentes tápegység használata kapcsán

Nincs annál bosszantóbb dolog, mint amikor az ember órákon át dolgozik valamin, majd egy hirtelen jött áramszünet miatt kárba vész minden. Ha asztali számítógépen dolgozol, akkor lehet, hogy veled is történt már hasonló. Szünetmentes tápegység használatával azonban megelőzheted a hasonló incidenseket.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.09.24 07:33
AGM vagy LiFePO4 akkumulátor

Az elmúlt években számos területen megnőtt a nagy kapacitású akkumulátorok iránti kereslet. Ezeknek az igénynek a kielégítésére ma már sok akkumulátortípus áll rendelkezésre.

A legtöbb esetben a lítium- és az AGM-akkumulátorok jelennek meg. Sokan kérdezik tőlünk: melyiket válasszam - AGM vagy lítium akkumulátort?

Ez a cikk részletes áttekintést ad a LiFePO4 (lítium-vasfoszfát) és az AGM akkumulátorokról, és arról, hogy hogyan viszonyulnak egymáshoz különböző paraméterek alapján. Azt is elmagyarázza, hogy melyik a jobb választás egy adott helyzetben.

Amit a 12V 7Ah akkumulátorok kapcsán tudni érdemes

Az akkumulátor, mint amilyen egy, a címben szereplő 12V 7Ah akkumulátor is, definíció szerint olyan elektromos energiát tárolni képes berendezés, amely töltésekor a bevezetett villamos energiát átalakítja vegyi energiává. Így huzamosabb ideig lehet tárolni a villamos energiát.

Amikor aztán szükség van villamos energiára, akkor az akkumulátor a vegyi energiát vissza tudja alakítani árammá. Az elektromos aksiról érdemes tudni, hogy közvetlen módon kizárólag egyenfeszültséget tud tárolni.

Amit a szigetüzemű napelemes rendszerekről tudni érdemes

Alapvetően akkor szoktak szigetüzemű napelemben gondolkodni, amennyiben a villamos hálózatra való csatlakozás valamilyen okból nem lehetséges. Például egy eldugott helyen lévő nyaraló esetén igencsak kapóra jöhet egy ilyen rendszer telepítése, de még egy sor más helyen is használják.

Az akkumulátorok szállításának kötelező programja: az UN 38.3 szállítási teszt

Különféle tanúsítványok vonatkoznak az akkumulátorok kezelésére. Ez egyrészt magában foglalja az UN38.3 szállítási tesztet, amely a lítium akkumulátorok szállítási biztonságára vonatkozik. Ez a teszt kötelező, amint az akkumulátorokat leszállítjuk. Másrészt vannak olyan tanúsítványok, amelyek bár nem kötelezőek, de megerősítik az akkumulátorok biztonságát. Ilyenek például az IEC 62133 vagy az UL 2054 tanúsítványok.

Mit tegyél ha az akkumulárod töltöttségi szintje hirtelen lezuhan?

Elfőrdulhat több cellás akkumulátorok esetében, hogy merülés közben a töltöttségi szint egyik pillanatról a másikra akár 50%-ot zuhan. Mi okozza és mi a teendő?

Amit a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán tudni érdemes

Mielőtt rátérnénk cikkünk tárgyára, és kiveséznénk, hogy mit érdemes tudni a LiFePO4 akkumulátortöltők kapcsán, először tisztázzuk, mit jelent maga a LiFePO4 kifejezés. Ha szeretted a kémiát, akkor alighanem feltűnt, hogy ebben a kifejezésben mintha vegyjelek bújtak volna meg egyenesen a periódusos rendszerből.

Nos, ez valóban így van, ugyanis a LiFePO4 jelentése lítium-vasfoszfát. A lítium akkumulátorok mintegy 35 évvel ezelőtt jelentek meg, és rendkívül jelentős szerepet játszottak abban, hogy ilyen rohamléptékben terjedtek el a hordozható elektromos eszközök, mint például a laptop és a mobiltelefonok.

A lítium azonban egy rendkívül reaktív anyag, így bár sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, mégis van veszélye. Nem egy olyan hír kapott szárnyra a sajtóban, amikor a lítiumos akkumulátor lángra kapott. A problémára megoldást kínál a lítium-vasfoszfát, amit tulajdonképpen nevezhetünk a lítium nyugodt kistestvérének. Jelölése az LFP vagy a LiFePO4.

Milyen laptop-akkumulátort érdemes venni a régi helyett?

A mai laptop-akkumulátorok már sokkal jobban bírják a gyűrődést, mint az egy évtizeddel ezelőttiek, de persze sajnos nem örök életűek. Bizonyos időközönként cserére szorulnak, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk a régi energiaforrás helyett.

Akkumulátor és akkumulátor között ugyanis nagy különbség van. Vajon megfelel az utángyártott, vagy mindenképpen ragaszkodjunk az új gyári verzióhoz? Mit várjunk az új akkumulátortól? Ezekről lesz szó ebben a blogbejegyzésben.

Így segített át egy igazán nehéz napon a powerbank-em

Mindannyiunk életében vannak olyan napok, amikor egyszerűen semmi nem akar sikerülni. Pontosan ilyen nap volt ez az egyik ismerősünk számára is, aki volt olyan kedves, és megosztotta velünk a történetét. Ami számos tanulsággal is szolgálhat, a legfontosabb talán mégis az, hogy fontos, hogy mindig lapuljon a táskádban egy teljesen feltöltött powerbank.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.02.17 17:08
Napelem feszültségátalakítók

Erre ügyelj, ha feszültségátalakítót keresel napelemhez

 

Egy napelemes rendszer kétségkívül remek befektetés. Jelentősen csökkenti a rezsiszámlánkat, ráadásul igazán környezetbarát technológiának is számít. Bár egy ilyen rendszer számos elemből épül fel, az egyik legfontosabb mindenképp a feszültségátalakító, vagy más néven inverter. Aktuális blogbejegyzésünkből kiderül, hogy mire kell figyelned, ha igazán minőségi feszültségátalakítót szeretnél venni.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.01.25 21:04
Miért éri meg AAA akkumulátorokra váltani?

Napjainkban egy átlagos háztartásban elképesztő mennyiségű hulladék keletkezik. Gondoljunk csak a műanyag- és papírcsomagolásra, a kommunális szemétre vagy éppen az elektronikai hulladékra. Ezek nagy része sajnos a környezetet is károsítja - a hagyományos alkáli elemekre pedig ez hatványozottan igaz. Ha AAA akkumulátorra váltasz, a bolygónkat is segíted, és a pénztárcádat is kíméled.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.10.14 10:18

Ha okosóra vásárlásán gondolkodik, akkor valószínűleg észrevette a rengeteg elérhető okosórát - azonban mindegyik különbözik egymástól. Márkát keres vagy funkcionalitás alapján választ? Hogy megkönnyítsük a dolgot, íme néhány dolog, amivel tisztában kell lennie az okosóra vásárlása előtt, mivel nem minden az, aminek látszik ...

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 21:27
Inverter vásárlási segéd

Kezdd a tökéletes teljesítményű inverter keresését a legfontosabb figyelembe veendő funkciók áttekintésével.

Ez a vásárlási útmutató segít abban, hogy:

- Megismerd, mi az inverter, és felismerd a legfontosabb jellemzőit.

- Megismerd a különbséget az inverter és az inverter/töltő között.

- Megismerd az inverter kiválasztásakor feltett legfontosabb kérdéseket.

- Összehasonlítsd a különböző típusú invertereket.

- Megismerd az inverterek fontos funkcióit.

- Megtaláld a felhasználásodnak megfelelő invertert.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 12:26
Li-polymer akkumulátorok

Erőteljes és rugalmas: a lítium-polymer akkumulátor

Egy biztos: a lítium akkumulátor technológia jelenleg vezető szerepet játszik a mobil tápegység területén. Csak nézzen a zsebébe: Kevés olyan okostelefon van, amely nem lítium-poylimer akkumulátorral működik. Mióta a svéd Ericsson mobilszolgáltató 1999-ben piacra dobta az első lítium-polymer akkumulátorral rendelkező mobiltelefont, a technológia az ipar elengedhetetlen részévé vált. Az okok sokfélék.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 11:07
Lítium-polymer cellák duzzadása

Mitől duzzad a lítium-polymer akkumulátor?

Egy fontos pont minden bizonnyal az úgynevezett "duzzadás", a lítium-polymer cella természetes duzzanata teljesen feltöltött állapotban és ciklusonként. A teljesen feltöltött cella vastagabb, mint a lemerült. Töltés közben az elektródák vastagabbá válnak, így a cella összességében akár 15%-al több helyet foglal el. Az elemtartó kialakításakor ezt a "duzzanatot" mindenképpen figyelembe kell venni a gyártónak.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 08:49
Elektromos repülőgépek

Vannak-e már elektromos repülőgépek a horizonton?

Az elektromos autók rég a piacon vannak, és azon tűnődhetsz, vajon mi vár az akkumulátoros technológiára. Például lehetséges-e magán- és kereskedelmi elektromos repülőgépek építése? A válasz erre a kérdésre, igen. Mielőtt azonban a kereskedelmi repülőgépek kihasználhatnák ezt a technológiát, néhány jelentős változásnak meg kell történnie. Az alábbiakban közelebbről vizsgáljuk meg az elektromos repülőgépek támogatói előtt álló kihívásokat.

A jövő fényes a lítium-ion akkumulátorok számára

A lítium-ion akkumulátorok 1999-es kereskedelmi forgalomba hozataluk óta a modern technológia és következésképpen a modern életmód szerves részévé váltak.

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.08.20 08:24
Mire érdemes inverter választás előtt figyelni?

Inverter választás előtt hasznos lehet a műszaki paramétereit ellenőrizni, hogy biztosan a megfelelőt válasszuk. Van néhány fontos tulajdonság, amit figyelmbe kell venni. Ha alultervezünk, nem tudjuk meghajtani a kívánt készüléket, és pénzt dobunk ki az ablakon. Ha túltervezünk szintén pénzt pazarlunk. Mutatjuk tanácsainkat...

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.07.22 07:38
Akkumulátor pénztárcabarát módon

Számodra is az ár a legfontosabb egy termék vásárlása során? Tapasztalatunk szerint legyen az bármilyen iparág, hatalmas befolyása van. Az természetes, ha a lehető legkedvezőbb ajánlatot keressük, hiszen megvan rá a lehetőségünk az óriási piacon. Nincs ez másképp az akkumulátorok esetében sem.

Te mit tennél, ha kedvenc elektronikai cikked akkumulátora váratlanul megadná magát? Cikkünkben most abban szeretnénk segíteni neked, hogy ilyen esetekben ne a legegyszerűbb, hanem a legköltséghatékonyabb megoldást válaszd!

2021.06.03 16:19
AGM Akkumulátorok

Blogcikkünkben az AGM akkumulátorokról írtunk, melyben megtudhatjátok, milyen területen melyik akkumulátort érdemes használni és mik az előnyei.

Laptop akkumulátorok helyes használata 1. rész

Bár néhány évvel ezelőtt a kivehető akkumulátor még teljesen elterjedt volt a laptopok körében, mára a gyártók nagy többsége beépített akkumulátorral látja el készülékeit.

Elektromos kerékpár vs. hagyományos

Sokszor megosztja a pedálozókat a téma, hiszen elektromos rásegítéssel kevesebb fizikai megterheléssel tehetünk meg nagyobb távot jelentős szintemelkedéssel, az elégetett kalóriák viszont elmaradnak ahhoz képest, amit egy hagyományos kerékpárnál tudunk lemozogni.