AGM és zselés akkumulátorok

Mi az AGM akkumulátor?

Az Elektro Hungary-nél sokat beszélünk az AGM akkumulátorokról. De mit is jelent valójában az AGM? Ebben a rövid útmutatóban bemutatjuk az AGM akkumulátorokkal kapcsolatos alapvető tudnivalókat, többek között azt, hogy mi különbözteti meg őket a hagyományos típusú akkumulátoroktól, valamint néhány előnyt, ha AGM akkumulátort választ a járműhöz. Az AGM (Absorbent Glass Mat) jelentése felitatott üvegszálas, egy fejlett ólom-sav akkumulátor, amely lezárt, kiömlés és karbantartásmentes.

Nézet:
Sorrend:
 

Mi a különbség a hagyományos és az AGM akkumulátorok között?

A hagyományos akkumulátorokat néha „vízesnek” nevezik, mivel elektrolitot tartalmaznak, amely szabadon mozog az akkumulátor burkolatán belül. Ez a kialakítás korábban az ólom-savas akkumulátorok szokásos stílusa volt, de azóta elvesztette népszerűségét a zárt AGM akkumulátorok javára. Bár a hagyományos akkumulátorok még mindig a legköltséghatékonyabb típusú ólom-sav akkumulátorok, gyakran rövidebb élettartamúak és rendszeres karbantartást igényelnek.

Melyek az AGM akkumulátorok előnyei?

Az AGM akkumulátorok jól tartják a töltést, és kisebb valószínűséggel szulfatálódnak, mint a hagyományos vízes cellás akkumulátorok. Emiatt nagyszerű választás azoknak a járművekhez, amelyeket nem használnak naponta. Mivel a folyékony elektrolit szabadon áramlik a hagyományos akkumulátorok belsejében, ezeket szivárgás elkerülése érdekében függőlegesen kell felszerelni és tárolni. Az AGM akkumulátorok viszont bármilyen irányban felszerelhetők, mivel a folyadék le van zárva az akkumulátor belsejében. Az akkumulátor belsejében felfüggesztett elektrolit másik előnye, hogy jobban ellenáll a rezgéseknek, ami különösen fontos az ATV-k vagy más, egyenetlen felületen működő járművek esetében.

Akár a meglévő akkumulátor cseréjét tervezi, akár először vásárol új akkumulátort, fontos ismerni a különbséget az AGM és a hagyományos akkumulátorok között. Ha minden nap használja járművét, és költséghatékony megoldást keres, akkor egy hagyományos akkumulátor lehet az Ön számára jobb. Ha azonban akkumulátorra van szüksége ATV-jéhez, motorosszánjához, elektromos kerékpárjához, a gyerek játékautójához vagy más, csak szezonálisan használt járműhöz, akkor valószínűleg az AGM akkumulátor a legjobb megoldás.