Blog

Napenergia Plusz Program 2024

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.11.28 11:11
Napenergia Plusz Program 2024

A Napenergia Plusz Program 2024 egy jelentős kezdeményezés a magyar kormánytól, amely a napelemes rendszerek és energiatároló egységek telepítését támogatja a háztartásokban. Íme a program részletes áttekintése:

1. Program Célja:

A Napenergia Plusz Program 2024 elsődleges célja a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia használatának előmozdítása Magyarországon. Ez az intézkedés összhangban áll a fenntartható és környezetbarát energia megoldások felé irányuló globális trendekkel.

2. Finanszírozás és Hatókör:

A program keretösszege körülbelül 75,8 milliárd forint. Ez a jelentős finanszírozás a kormány erős elkötelezettségét mutatja a megújuló energia kezdeményezések támogatásában. A program várhatóan közel 20.000 háztartás számára teszi lehetővé a napenergia beruházásokat, ami jelentős lépés a fenntarthatóbb energia jövő felé Magyarországon.

3. Pályázhatósági Kritériumok:

A program a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokra irányul. Ez azt jelenti, hogy a program széles körben elérhetővé teszi a napenergiát a lakosság széles rétege számára.

4. Program Részletei:

- Napelemes Rendszer Mérete: A támogatás maximum 4 kW-os napelemes rendszerekre igényelhető.
- Energiatárolás: A program magában foglalja az energiatároló egységek, maximum 8 kWh kapacitásúak telepítését is.
- Támogatás Jellege: A program keretében nyújtott támogatás vissza nem térítendő, vagyis a kedvezményezetteknek nem kell visszafizetniük a kapott összeget.
- Támogatás Intenzitása: A támogatás a teljes költség 65%-át fedezi.

5. Végrehajtási Idővonal:

A program 2024-ben kezdődik. Különösen figyelemre méltó az energiatároló egységek bevonása a programba, mivel ez kezeli a napenergia termelésének intermittenciáját, és biztosítja a megújuló energia stabilabb és megbízhatóbb ellátását.

6. Jelentősége a Megújuló Energia számára Magyarországon:

Ez a program létfontosságú lépés a megújuló energia használatának növelése felé Magyarországon. A napelemek és energiatároló egységek telepítésének támogatásával a program célja a nemzeti ökológiai lábnyom csökkentése és a fenntartható energia gyakorlatok előmozdítása.

A Napenergia Plusz Program 2024 egy előrelátó megközelítést képvisel az energiaügyi politikában Magyarországon. Nemcsak hozzájárul a globális erőfeszítésekhez a klímaváltozás elleni küzdelemben, hanem

gyakorlati előnyöket is kínál a magyar háztartások számára az energia költségeinek csökkentésével és az energiafüggetlenség növelésével. Ez az intézkedés összhangban van a világszerte megfigyelhető trenddel, ahol a kormányok a megújuló energiaforrásokba történő befektetéssel kívánnak hozzájárulni egy fenntarthatóbb és környezetbarát jövő kialakításához.

Kormányzati portál:

A Napenergia Plusz Program 2024 hivatalos információihoz az Energiaügyi Minisztérium hivatalos weboldala szolgálhat megbízható forrásként. Az Energiaügyi Minisztérium a Magyar Kormány része, és a következő webcímen érhető el: kormany.hu/energiaugyi-miniszterium​. Ezen az oldalon megtalálhatók a legfrissebb hírek, pályázati felhívások és információk, amelyek közvetlenül az Energiaügyi Minisztériumtól származnak, így megbízhatóak és hivatalosak. Az oldal rendszeres frissítéseket és részletes tájékoztatást nyújt a kormányzati energiapolitikáról, beleértve a Napenergia Plusz Programot is.

A Kormány 1431/2023. (X. 5.) számú határozatára vonatkozó részlet a Magyar Közlöny 2023. évi 142. számában található. Ez a dokumentum tartalmazza a Napenergia Plusz Program 2024 részleteit. A dokumentum szerint a kormány döntött a modern napelemes rendszerek létesítésének és a családok által megtermelt zöldenergia felhasználásának és tárolásának támogatásáról. Az energiaügyi miniszter felelős a program kidolgozásáért, amelynek határideje 2024. január 1. A program keretösszege 75,8 milliárd forint​.

Foltytatás és pályázati feltételek hamarosan.....