Blog

Li-polymer akkumulátorok

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 12:26
Li-polymer akkumulátorok

Erőteljes és rugalmas: a lítium-polymer akkumulátor

Egy biztos: a lítium akkumulátor technológia jelenleg vezető szerepet játszik a mobil tápegység területén. Csak nézzen a zsebébe: Kevés olyan okostelefon van, amely nem lítium-poylimer akkumulátorral működik. Mióta a svéd Ericsson mobilszolgáltató 1999-ben piacra dobta az első lítium-polymer akkumulátorral rendelkező mobiltelefont, a technológia az ipar elengedhetetlen részévé vált. Az okok sokfélék.

Csakúgy, mint a lítium-ion akkumulátorok, a lítium-polymer akkumulátorok is nagyon nagy energiasűrűségűek, és ezért különösen erősek. Ugyanakkor rendkívül tartósak az akkumulátorcellák alacsony önkisülésének köszönhetően.

Ugyanaz a teljesítmény, nagyobb rugalmasság.

Kialakításuk rugalmassága különösen vonzóvá teszi a lítium-polymer akkumulátorokat. Míg a lítium-ion cellák mindig erős fém burkolattal rendelkeznek, a lítium-polymer cellákat csak egy vékony műanyag laminált alumínium fólia zárja. Ezenkívül a lítium-polymer cellák szendvicsszerű szerkezete lényegesen laposabb akkumulátor kialakítást tesz lehetővé, mint ami a lítium-ion akkumulátorokkal lehetséges. Ennek a két tényezőnek köszönhetően a lítium-polymer akkumulátorok szinte minden elképzelhető méretben kaphatók. Még ívelt kialakításúak is, például fitnesz karkötők vagy okosórák, valamint rendkívül vékony akkumulátorok, amelyek vastagsága kevesebb, mint egy milliméter.

Rugalmasságuknak és teljesítményüknek köszönhetően a lítium-polymer akkumulátorok nemcsak a mobil kommunikációban és a fogyasztói alkalmazásokban keresettek, hanem más iparágakban is, például az orvosi technológiában. Ugyanakkor a nagyfeszültség és a védő fémház hiánya új kihívásokat jelent.


Lítium-polymer akkumulátorok biztonságos kezelése

Először is figyelembe kell venni, hogy a lítium-polymer akkumulátor cellái töltés közben kitágulnak. Ha az akkumulátor lemerül, a cella csökkenti annak vastagságát. Erről korábbi cikkünkben már írtunk. Ez a „duzzanat” néven ismert jelenség a lítium-polymer cellák eredeti ciklusának 10-15%-val történő tágulását okozhatja több ciklus során. Az akkumulátoros termékek gyártóinak ezt figyelembe kell venniük, és ennek megfelelően kell kiszámítaniuk az elemtartó méretét. Ezenkívül ne helyezzen éles szélű alkatrészeket az elemtartó rekesz közvetlen közelébe, mivel ezek potenciálisan károsíthatják az akkumulátort.

Végül a lítium-polymer cellák védő-elektronikát igényelnek a biztonságos működéshez. Ez a "védelmi áramkör modul" (PCM) megszakítja az áramkört kritikus működési körülmények között, például túltöltés, rövidzárlat vagy mélykisülés esetén.

Amint láthatjuk: a lítium-polymer akkumulátorok olyan erősek, mint amennyire igényesek.