Blog

Napelem feszültségátalakítók

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.02.17 17:08

Erre ügyelj, ha feszültségátalakítót keresel napelemhez

 

Egy napelemes rendszer kétségkívül remek befektetés. Jelentősen csökkenti a rezsiszámlánkat, ráadásul igazán környezetbarát technológiának is számít. Bár egy ilyen rendszer számos elemből épül fel, az egyik legfontosabb mindenképp a feszültségátalakító, vagy más néven inverter. Aktuális blogbejegyzésünkből kiderül, hogy mire kell figyelned, ha igazán minőségi feszültségátalakítót szeretnél venni.

Mi is pontosan a feszültségátalakító?

 

Már az általános iskolában megtanuljuk, hogy kétféle áram létezik: váltakozó áram és egyenáram. A váltakozó áram - némi leegyszerűsítéssel persze - a hálózati áram, amit a háztartási gépeink (mosógép, hűtő, televízió, stb.) használnak.

 

Az egyenáram ezzel szemben az akkumulátorokban, elemekben és üzemanyagcellákban fordul elő. No és persze a napelemekben, hiszen az ilyen rendszerek egyenáramot hoznak létre. Ahhoz tehát, hogy a szolárpanelek által megtermelt energiát a háztartásunkban használni tudjuk, szükségünk vagy egy átalakítóra, ami az egyenáramból váltakozó áramot készít. Pontosan ezt teszik lehetővé az inverterek.

 

Milyen típusú feszültségátalakítók léteznek?

 

A feszültségátalakítók nem csak a napelemrendszerekben játszanak szerepet. A kínálatunkban található inverterek több célt is szolgálhatnak. Az autóba szerelhető típusokkal például a kocsi akkujáról (ami szintén egyenáramot hoz létre) üzemeltethetünk elektromos készülékeket vagy tölthetjük fel mobiltelefonunkat, laptopunkat.

 

Az inverterek a lakossági felhasználás mellett természetesen az iparban is fontos szerepet játszanak, illetve a távközlésben is előkerülnek.

 

Tippek a megfelelő feszültségátalakító kiválasztásához

 

Először is a típust kell meghatároznunk. A hálózatra visszatermelő inverterek akkor számítanak jó választásnak, ha az ingatlan be van kötve az elektromos hálózatba. Ebben az esetben ugyanis a többletáramot visszaszolgáltathatjuk a hálózatba.

 

A szigetrendszerű feszültségátalakítókkal ilyen lehetőségünk nincs, vagyis ezek a típusok például tanyákon vagy nyaralókon jöhetnek számításba.

 

A következő lépés a teljesítmény meghatározása. Az inverter kapacitásának ugyanis összhangban kell lennie a napelemrendszer teljesítményével. Háztartási célokra általában egyetlen inverter is elegendőnek bizonyul.

 

A fázisok száma sem mindegy. Az egyfázisú feszültségátalakítók 5 kW teljesítményig szerelhetők be. Efölött már háromfázisú modellre van szükség.

 

Az inverter elhelyezésénél két lehetőség adott. Ha az épületen belül szerelnénk be az átalakítót, mindenképp hűvös, jól szellőző helyet keressünk neki (pl. garázs, fedett terasz). A külső elhelyezésnél természetesen a megfelelő védelemről kell gondoskodni.

 

TBB Power SolarCombo SC600L

 

A TBB Power SolarCombo SC600L feszültségátalakító a szigetrendszerű típusok közé tartozik. Kifejezetten jó választás olyan helyekre, ahol a napelem a legfőbb energiaforrás, vagyis se hálózati áram, se generátor nem áll rendelkezésre.

 

A nagy teljesítményű inverterrel könnyen üzemeltethetjük a hűtőt, a fagyasztót, a klímát vagy akár egy szivattyút is. A TBB Power SolarCombo SC600L ára is kedvező, ugyanakkor a hatásfoka is kimagasló, hiszen akár a 92%-ot is elérheti.

 

Fontosabb adatok:

 

  • Kimeneti teljesítmény: 600W
  • Névleges bemeneti feszültség: 12VDC
  • Kimeneti feszültség jelalakja: valódi szinuszhullám

 

További segítségre van szükséged a megfelelő feszültségátalakító kiválasztásához? Keress minket bizalommal elérhetőségeinken!