Blog

Ezt kell tudni a szünetmentes tápegység használata kapcsán

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.11.10 08:28
Ezt kell tudni a szünetmentes tápegység használata kapcsán

Nincs annál bosszantóbb dolog, mint amikor az ember órákon át dolgozik valamin, majd egy hirtelen jött áramszünet miatt kárba vész minden. Ha asztali számítógépen dolgozol, akkor lehet, hogy veled is történt már hasonló. Szünetmentes tápegység használatával azonban megelőzheted a hasonló incidenseket.

Nem csak a bosszankodástól véd meg a szünetmentes tápegység használata

Az áramkimaradások és a hosszú áramhullámok egyrészt adatvesztés, másrészt pedig fennakadást okozhatnak. Van azonban, ami még ennél is kellemetlenebb.

Ezek ugyanis akár az elektromos berendezéseket is károsíthatják. Peches esetben tehát nem elég, hogy újból kellene kezdeni egy feladatot, még az is megeshet, hogy nem lesz mivel dolgozni.

A szünetmentes tápegység működése

Amint azt már a bevezetőben említettük, a megoldást a szünetmentes tápegység használata jelenti. Hogyan működik ez az eszköz a gyakorlatban?

Nos, ez egy olyan elektromos szerkezet, amelynek az akkumulátora tárolja az áramot, és ha a szükség úgy hozza, akkor el tudja osztani azt a háztartási készülékeknek, amelyek igénylik ezt. A magyar szabványoknak megfelelően 230V, 50Hz szinuszos feszültséggel történik mindez.

 

Ezért jó, ha van egy szünetmentes tápegység a rendszerben

Szinte nincs olyan ember, aki számítógépen dolgozik, és ne vesztett volna már el értékes perceket a munkaidejéből áramkimaradás miatt. Bizonyára sokaknak már munkája is veszett oda ez okból.

A rendszeres biztonsági mentések segítségével csökkenteni lehet a rizikót, ám nem lehet állandóan menteni. Sokat segít a helyzeten, ha valaki felhőalapú szolgáltatásokat használ, például a Google Drive-ban dolgozik. Ez azért előnyös, mert így ha a memória vagy maga a számítógép megsérül, tönkremegy, az adatok nem vesznek el, egy laptopról például el lehet érni online a félbehagyott dokumentumot.

Olykor azonban interneteléréssel is lehet probléma. Ha viszont van szünetmentes tápegységed, akkor internet és áram hiányában sem kell sem adatvesztéssel, sem a számítógép meghibásodásával számolni.

Egy UPS természetesen rendelkezik bizonyos korlátokkal, de egy számítógép igényeit képes kielégíteni. Egy olcsóbb, használt eszköz lehet, hogy csak arra jó, hogy néhány perc alatt elmentsünk minden félbehagyott munkát és szabályosan leállítsuk a számítógépet, de már ez is sokkal jobb, mintha hirtelen megszűnne a komputer áramellátása. Jobb annak, aki dolgozott valamin, és jobb magának az eszköznek is.

 

Eldöntendő kérdések a vásárlás előtt

Ha eldöntötted, hogy szeretnél beszerezni egy szünetmentes tápegységet, akkor most jön a java: ki kell választanod egy konkrét UPS-t, amit beszerezel. Amit érdemes mérlegelni, hogy mennyi időre van szükség. Ha rend szerint csupán egy ablakban dolgozol, például egy táblázatot vagy egy szöveges dokumentumot kezelsz, akkor nem kell túl nagy kapacitású akkumulátorral rendelkező UPS-t venned.

Ellenben ha rendre több ablakod is meg van nyitva, sokat dolgozol offline programokkal, amiknek a mentése több időt vesz igénybe, akkor már más a helyzet. Grafikusok, vágók nem tudnak mindent elmenteni egy-két perc alatt, ezért nekik érdemes olyan UPS-t választani, amelyik több ideig bírja áram nélkül.

Az egyik legjobb ár/érték aránnyal rendelkező termékeket a Green Cell dobja piacra. Kitűnő minőséget képviselnek a lengyel gyártó termékei, így a szünetmentes tápegységei is, ugyanakkor ár tekintetében kedvezőbbek, mint a nagy márkáké.

Ha segítségre van szükséged a megfelelő UPS kiválasztása kapcsán, akkor írj ügyfélszolgálatunknak még ma! Munkatársaink készséggel fognak segíteni.