Blog

Elektromos kerékpár vs. hagyományos

2021.05.17 16:51
Elektromos kerékpár vs. hagyományos

Sokszor megosztja a pedálozókat a téma, hiszen elektromos rásegítéssel kevesebb fizikai megterheléssel tehetünk meg nagyobb távot jelentős szintemelkedéssel, az elégetett kalóriák viszont elmaradnak ahhoz képest, amit egy hagyományos kerékpárnál tudunk lemozogni. Azonban korántsem ilyen egyszerű ennyivel letudni a kérdést, hiszen az elektromos kerékpárok különböző típusaiban más és más arányú pedálrásegítést végez a bennük található agymotor, vagy középmotor. Van, amelyik a kerekezésre segít rá, van olyan is, ami már robogó kategóriába tartozik.

Az elektromos biciklik egyik legnagyobb előnye az, hogy kevesebb energiaráfordítással messzebbre és gyorsabban juthatunk el célunkig. Ezekben a bringákban lithiumos akkumulátor található, mely sokkal megbízhatóbb, mint a régi ólom vagy NiMh akkuk. Li-ion akkumulátorokat használunk a laptopokban, telefonokban, tabletekben, és power bankokban. Otthon, a hálózatról tölthetők.

Elektromos kerékpárok: A Pedelec, S-Pedelec és E-Bike

Pedelec:

Nagyobb teljesítményű elektromos kerékpár. Ez 25 km/h sebességig rásegít a pedálozásra, de ettől függetlenül lehet gyorsabban is tekerni, nincs lekorlátozás, nem nehezebb tekerni. Az elektromos motor teljesítménye nem lehet nagyobb, mint 250 Wh.

 

S-Pedelec:

Az elektromos motor teljesítménye nincs korláthoz kötve, azonban a motor rásegítése 45 km/h-ig történhet, ezután ki kell kapcsolnia. Ezen modelleknél a kerékpárhoz már biztosítás és jogosítvány, rendszám, világítás szükséges, maximális motor teljesítménye nem lehet több, mint 350 Wh.

 

E-Bike:

Gombnyomással, vagy gázkarral szabályozhatjuk a sebességét, önálló haladásra is képes, tekerni ezeket a modelleket már nem kell, de lehet, ha mondjuk lemerül az akkumulátor. Segédmotoros kerékpárnak minősülnek, így ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk mint az s-pedelec kerékpárokra. Itt a motor teljesítménye 350 Wh felett is lehet.

 

A bennük található akkumulátorok kapacitását amperórában (Ah) adják meg, minél magasabb a feltüntetett szám, annál nagyobb távolságot lehet velük megtenni. Az elektromos bicikli akkumulátorának lemerülése után is használhatjuk őket hagyományos bicikliként, a motor nem fejt ki ellenállást.

Egy lithium-ion akkumulátoros pedelec elektromos kerékpárt ugyanúgy hajtani kell, mint egy hagyományos bringát, viszont a belefektetett fizikai energiát sokkal hosszabb időintervallumban tudjuk hasznosítani. Tehát kevesebb erővel, nagyobb távot tudunk megtenni, de a mozgás attól még megvan. Vannak olyan helyzetek, amikor nem akarunk annyira megizzadni, pl. ha munkába megyünk. A döntés a mi kezünkben van, milyen intenzitással szeretnénk mozogni, kényelmes tempóban óhajtunk tekerni, vagy az intenzív, de kiegyenlítettebb erőkifejtést választjuk.

Sokkal zöldebb és egészségesebb megoldás még ennek tudatában is e-biciklit használni, mint mondjuk autóval közlekedni. Aki bringával jár, sportos, aktív életet él, még akkor is, ha ezt elektromos rásegítéssel teszi, a lényeg, hogy mozogjunk.