Blog

Miért mennek hamarabb tönkre a sorba kötött akkumulátorok?

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2024.06.12 17:05
Miért mennek hamarabb tönkre a sorba kötött akkumulátorok?

Az akkumulátorok feszültségkiegyenlítésének fontossága és megoldásai

Az elektromos járművek, mint a mopedek és rokkantkocsik esetében gyakran használnak sorba kötött akkumulátorokat a kívánt feszültség eléréséhez. A sorba kötött akkumulátorok használata hatékony megoldás, de fontos, hogy a feszültségkiegyenlítés kérdésével is foglalkozzunk. E cikk célja, hogy bemutassa, miért fontos a feszültségkiegyenlítés, milyen problémákat okozhat ennek hiánya, és milyen megoldások állnak rendelkezésre.

Miért fontos a feszültségkiegyenlítés?

A feszültségkiegyenlítés, más néven balanszírozás, az akkumulátorok egyenletes töltöttségi szintjének biztosítását jelenti. Ez különösen fontos sorba kötött akkumulátorok esetében, mert ha az egyik akkumulátor feszültsége alacsonyabb, mint a többié, az a következő problémákat okozhatja:

 1. Gyorsabb elhasználódás: Az alacsonyabb feszültségű akkumulátor nagyobb terhelésnek van kitéve, ami gyorsabb elhasználódást eredményezhet.
 2. Csökkent teljesítmény: Az egyenlőtlen feszültségű akkumulátorok csökkentik a rendszer teljesítményét, mivel a leggyengébb akkumulátor határozza meg a teljes rendszer teljesítményét.
 3. Rövidebb élettartam: Az akkumulátorok nem egyenletes elhasználódása miatt a teljes akkumulátorcsomag élettartama is rövidül.

A balanszírozás hiányának problémái

Ha nincs beépített balanszírozó rendszer, az alábbi problémákkal szembesülhetünk:

 1. Feszültségkülönbségek: Az egyes akkumulátorok feszültsége eltérhet, ami gyorsabb elhasználódást és teljesítménycsökkenést okozhat.
 2. Túlmelegedés: Az egyenlőtlenül töltött akkumulátorok nagyobb hőterhelést okozhatnak, ami károsíthatja az akkumulátorokat.
 3. Biztonsági kockázatok: Az egyenlőtlenül töltött akkumulátorok esetében nagyobb a valószínűsége a meghibásodásnak vagy akár a veszélyes helyzeteknek.

A balanszírozás megoldásai

Az akkumulátorok élettartamának és teljesítményének optimalizálása érdekében az alábbi megoldásokat javasoljuk:

 1. Balanszírozó töltők használata: Olyan töltők, amelyek beépített balanszírozó funkcióval rendelkeznek, képesek figyelni és kiegyenlíteni az egyes akkumulátorok feszültségét.
 2. Különálló BMS (Battery Management System): A BMS rendszerek figyelik az egyes akkumulátorok feszültségét és hőmérsékletét, és szükség esetén kiegyenlítik azokat.
 3. Egyedi töltés: Időnként érdemes az akkumulátorokat külön-külön tölteni, hogy biztosítsuk az egyenletes feszültségszinteket.
 4. Rendszeres karbantartás: Az akkumulátorok rendszeres ellenőrzése és karbantartása segíthet megelőzni a problémákat és meghosszabbítani az élettartamot.

Feszültség kiegyenlítésre alkalmas eszköz pl a Victron Energy Battery Balancer akkumulátor-kiegyenlítő.

Előnyök és hátrányok

Előnyök:

 • Hosszabb akkumulátor-élettartam
 • Egyenletesebb teljesítmény
 • Csökkentett karbantartási költségek
 • Nagyobb megbízhatóság

Hátrányok:

 • Kezdeti beruházási költségek a balanszírozó töltőkre vagy BMS rendszerekre
 • Időigényesebb karbantartás egyedi töltés esetén

Összegzés

A feszültségkiegyenlítés elengedhetetlen a sorba kötött akkumulátorok hosszú távú megbízhatósága és teljesítménye érdekében. Az akkumulátorok megfelelő karbantartása és a balanszírozó rendszerek alkalmazása hosszabb élettartamot és jobb teljesítményt biztosít, így mindenképpen érdemes foglalkozni vele. Az ElectroHungary.com webáruházban számos megoldást kínálunk, amelyekkel biztosíthatja akkumulátorai optimális működését. Ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot, ha kérdése van, vagy további információra van szüksége!