Blog

Ezt kell tudnod a Victron Energy inverterei kapcsán

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.05.08 14:38
Ezt kell tudnod a Victron Energy inverterei kapcsán

Alapvetően három különböz kategóriában találhatók meg a Victron Energy által gyártott inverterek. Az egyik csoportba sorolhatók az autós inverterek, a másodikba az inverter-alapkészülékek, a harmadikba pedig az olyan inverterek tartoznak, amelyek beépített hálózati akkumulátortöltővel vannak felvértezve.

Victron Energy autós inverterek

Manapság számos olyan készüléket használunk, amelyek akkumulátorral működnek. Ezek feltöltéséhez elektromos áramra van szükség. Azonban nincs minden utcasarkon konnektor, amelyből áramot nyerhetünk. Az autónkból vagy más járműből azonban nyerhetünk ki annyi áramot, amivel fel tudjuk tölteni a telefonunkat, laptopunkat vagy más elektronikai berendezést, amire éppen szükség van. Erre jó az autós inverter.

A mindennapok során használt elektromos eszközök ugyanis 230V AC tápellátást igényelnek. Érdemes tudni, hogy a személyautók 12V egyenáramú, a teherautók pedig 24V-os aksival működnek. Annak érdekében, hogy az adott jármű elektromos áramát fel tudjuk használni, egy DC-AC invertert kell csatlakoztatni az autó szivargyújtójához, így az akku energiáját át lehet alakítani váltóárammá. Ilyeneket gyárt a Victron Energy is.

Jellemzően 100-120W maximális teljesítményű eszközök csatlakoztathatók az autó öngyújtó aljzatához, amelyet 10A biztosítékkal szoktak védeni. Ha ennél nagyobb áramfelvételre van szükség, akkor az invertert közvetlen módon kell az akkuhoz kapcsolni.

Inverter-alapkészülékek széles választékban kaphatók

Ahogyan azt a bevezetőnkben már említettük, a másik nagy családba az úgynevezett inverter-alapkészülékek tartoznak. Mivel mindenkinek mások az igényei, ezért ezekből számos különböző modell létezik eltérő paraméterekkel.

Megrendelés előtt ezért célszerű nagyon alaposan áttanulmányozni az egyes készülékek közötti különbségeket. Ehhez fel lehet keresni a termékek adatlapját, de a főbb paraméterek össze is hasonlíthatók egymással egyetlen ablakban. Ehhez az egymással összevetni kívánt termékek képénél megjelenő mérleg ikonra kell klikkelni. Érdemes mindenképpen górcső alá venni az adott termék bemeneti feszültségtartományát, a kimeneti csúcsteljesítményét, a látszólagos kimeneti teljesítményét és a hatásos kimeneti teljesítményét is.

Mi nyugodt szívvel ajánljuk a Victron Energy inverter-alapkészülékeit, mivel a holland gyártó készülékeivel kapcsolatban rendkívül pozitívak a visszajelzések azok megbízhatósága, valamint biztonságos működése kapcsán. Bizonyos készülékek hőmérséklet-kompenzációval is fel vannak vértezve.

Inverterek beépített hálózati akkumulátortöltővel

Az olyan inverterek esetében, amelyek beépített hálózati töltővel vannak felszerelve, a fő különbséget a töltési algoritmus jelentheti többek között. Persze fontos megnézni az olyan paramétereket is, mint a névleges bemeneti feszültség, a hatásos kimeneti teljesítmény, valamint a hálózati akkumulátortöltő töltőárama. Nem szabad megfeledkezni a bemeneti feszültségtartomány, a kimeneti csúcsteljesítmény és a látszólagos kimeneti teljesítmény ellenőrzéséről sem.

Ezen készülékek esetében is vannak hőmérséklet-kompenzációval rendelkező modellek. Az összes paraméter áttekintésével mindenki eldöntheti, hogy melyik számára a legmegfelelőbb inverter.Azok, akik először terveznek invertert vásárolni, típustól függetlenül segítséget kérhetnek ügyfélszolgálatunktól.