Blog

AGM Akkumulátorok

2021.06.03 16:19
AGM Akkumulátorok

Blogcikkünkben az AGM akkumulátorokról írtunk, melyben megtudhatjátok, milyen területen melyik akkumulátort érdemes használni és mik az előnyei.

Mi az az AGM akkumulátor?

Az AGM, avagy felitatott üvegszálas (Absorbed Glass Mat) a zselés és savas rendszerű akkumulátorok altípusai az ólom akkumulátoroknak. Ez az akkutípus a zárt biztonsági szelepes ólomakkumulátor egyik altípusa, amelyben egy felitatott üvegszálas konstrukció helyezkedik el, amelynél a lemezek között egy-egy bór szilikát párna található. Ez a párna akadályozza meg a lemezek közötti cellazárlatot.  

Ennek a technológiának egyik hatalmas előnye, az, hogy az akkumulátorból akkor sem szivárog folyadék, ha annak háza megsérül. Másik megemlítendő pozitívum, hogy a töltési és merítési ciklusok közötti folyadékveszteség minimalizálható a gázrekombinációs képességének köszönhetően.

 

Mi az a gázrekombinációs képesség?

A lemezek felületén képződött gázok az üvegszövetben újra visszaalakulnak nedvességgé, azaz rekombinálódnak.

Fontos hozzátenni,

A zselés akkumulátorok mára eléggé kiszorultak a piacról, azonban a köznyelv az összes zárt rendszerű akkumulátort zselés akkumulátornak nevez, - tévesen, hiszen a ma piacon kapható összes ilyen típusú akkumulátor nem zselés, hanem AGM akkumulátor.  Az AGM akkukat nevezik még zárt biztonsági szelepes, száraz cellás, vagy kifolyásmentes akkumulátornak is.

De hol használjuk őket a mindennapokban?

Általános felhasználási területek közé tartozik például a szünetmentes áramellátás, zöld energiát felhasználó rendszerek, lakókocsik, motorcsónak meghajtás, elektromos kerékpárok, elektromos kerekesszékek és még sok hasonló eszköz.

Hogyan érdemes tölteni őket?

Ezek a fajta akkumulátorok nem szeretik a teljes lemerítést, azaz kisütést. Élettartamuk jelentősen csökkenhet, ha töltöttségük tartósabb ideig 50% alá csökken, így érdemes folyamatosan tölteni őket, hogy a kisütés elkerülhető legyen. Speciális töltést igényelnek, érdemes megbizonyosodni róla, hogy mindenképpen a megfelelő töltőt használjuk töltéshez. Érdemes őket akkor is meríteni és tölteni, amikor használaton kívül kerülnek, ez jelentősen növelheti élettartamukat.

Teljesítmény

Az AGM típuson belül is vannak eltérő élettartamú és teljesítményű akkumulátorok. Az indító akkumulátorok például rövid idejű, de nagyobb áramfelvételre vannak tervezve. Az ipari AGM akkumulátorok hosszabb ideig, kisebb áramfelvételre, ezen belül pedig a ciklikus AGM akkumulátorok kifejezetten elektromos járművekbe (roller, kerékpár, kerekesszék stb.) készülnek.

Ok, de miért jó?

Az AGM akkumulátorok a li-ion akkumulátorokkal szemben konstans feszültséget képesek leadni meghatározott ideig, az AGM a súlyához és térfogatához képest kevesebb felhasználható energiával rendelkezik, mint a li-ion viszont a nagyobb feszültséghez nagyobb súly társul. Az AGM akkumulátorok a teljesítményükhöz képest sokkal olcsóbban megvásárolhatók, mint a korszerűbb li-ion akkumulátorok.