Blog

Az akkumulátorok szállításának kötelező programja: az UN 38.3 szállítási teszt

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.06.14 16:41
Az akkumulátorok szállításának kötelező programja: az UN 38.3 szállítási teszt

Különféle tanúsítványok vonatkoznak az akkumulátorok kezelésére. Ez egyrészt magában foglalja az UN38.3 szállítási tesztet, amely a lítium akkumulátorok szállítási biztonságára vonatkozik. Ez a teszt kötelező, amint az akkumulátorokat leszállítjuk. Másrészt vannak olyan tanúsítványok, amelyek bár nem kötelezőek, de megerősítik az akkumulátorok biztonságát. Ilyenek például az IEC 62133 vagy az UL 2054 tanúsítványok.

Az UN 38.3 szerinti szállítási teszt – Miért kell egységes szabályokat alkalmazni?


Naponta több millió árut szállítanak szerte a világon – akár teherautókkal, akár légi vagy tengeri szállítmányozással. Ahhoz, hogy ezt a hatalmas szállítási mennyiséget hatékonyan lehessen kezelni, elengedhetetlen egy globálisan egységes szállítási szabályrendszer. Ellenkező esetben a szállítmányozóknak és más árufuvarozóknak minden országhatáron újra kellene csomagolniuk és át kellene címkézniük áruikat – ez persze logisztikai rémálom lenne. Hogy ez a forgatókönyv ne váljon valósággá, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) foglalkozott a kérdéssel, és egységes szabályrendszert dolgozott ki a globális áruszállításra vonatkozóan.

Az „Egyesült Nemzetek Veszélyes áruk szállítására vonatkozó ajánlásai, Modellszabályzatok” különféle árukat veszélyes áruk közé sorol. Ide tartoznak a lítium akkumulátorok, amelyek más veszélyes anyagokkal együtt a 9-es veszélyes áruosztályba tartoznak. Ennek megfelelően a lítium akkumulátorok szállítása világszerte a szállítás specifikus kockázatait szimuláló tesztprogram meglététől függ. Ezt a „Teszt és kritériumok kézikönyve” határozza meg , amely jelenleg a 7. átdolgozás alatt áll.
A „Vizsgálati és kritériumok kézikönyve” 38.3 fejezete összesen nyolc különböző terhelési tesztet sorol fel, amelyeken a lítium akkumulátornak át kell mennie, mielőtt elszállítható vagy szállítható. Ezeknek a teszteknek az UN 38.3 szerinti teljesítése tehát minden akkumulátor és akkumulátorcsomag alapvető követelménye.


Az UN 38.3 szállítási teszt a következő egyedi vizsgálatokat tartalmazza:
• T1 Magasság szimuláció
• T2 Termikus teszt
• T3 Rezgés
• T4 Hatás
• T5 Külső rövidzárlat
• T6 Ütés vagy összetörés
• T7 túlterhelés
• T8 Kényszerkisülés

Batterien werden entladen

A kényszerkisülés az UN 38.3 szállítási vizsgálathoz szükséges vizsgálatok egyike.

Az UN 38.3 szállítási teszt célja a szállítás közbeni kockázatok kizárása. A tesztek igazolják, hogy a szállított akkumulátorok és akkumulátorcsomagok, vagy az akkumulátorral felszerelt termékek minden lehetséges szállítási kritériumnak megfelelnek. Ezért a vizsgálati összefoglalót is ki kell adni az ellátási láncban résztvevő valamennyi félnek, amely megerősíti a teszt sikerességét.