Blog

Amit a 12V 7Ah akkumulátorok kapcsán tudni érdemes

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.08.29 10:27
Amit a 12V 7Ah akkumulátorok kapcsán tudni érdemes

Az akkumulátor, mint amilyen egy, a címben szereplő 12V 7Ah akkumulátor is, definíció szerint olyan elektromos energiát tárolni képes berendezés, amely töltésekor a bevezetett villamos energiát átalakítja vegyi energiává. Így huzamosabb ideig lehet tárolni a villamos energiát.

Amikor aztán szükség van villamos energiára, akkor az akkumulátor a vegyi energiát vissza tudja alakítani árammá. Az elektromos aksiról érdemes tudni, hogy közvetlen módon kizárólag egyenfeszültséget tud tárolni.

Miért van szükség akkumulátorra?

Az aksi rendkívül hasznos szerkezet, hiszen nem lehet minden egyes eszközt úgy működtetni, hogy folyamatosan áramforráshoz csatlakoztatjuk, elég, ha például egy autóra vagy egy fűnyíróra gondolunk.

Persze különféle kézi szerszámoknál sem minden esetben oldható meg az áramforrás biztosítása, de az is lehet, hogy egyszerűen nem praktikus a zsinórral bajlódni bizonyos esetekben. Ilyenkor jól jön egy megbízható akkumulátor.

Amit az akkumulátorokról általánosságban tudni kell

Ha egy akkumulátorra fogyasztót kapcsolunk, akkor az aksi lényegében galvánelemként működik. Az elektródáinak az anyaga átalakul a töltésszétválasztó folyamat során. Ha a folyamat teljes mértékig lezajlik, akkor úgymond kisütött állapotú lesz az aksi, így a kezdeti feszültségértéke lecsökken.

Amikor az akkumulátor töltésére kerül sor, akkor az aksi kapcsaira adnak feszültséget, ennek hatására töltőáram alakul ki. Ilyenkor az akkumulátor fogyasztó lesz, energiát fogyaszt. Az elektródák anyaga visszakerül az eredeti állapotba. Ha teljesen feltöltik az akkumulátort, akkor ismét el tudja látni azt a szerepét, amiért életre hívták: energiát tud adni.

Az akkumulátorok típusai

Az autókban például savas ólomakkumulátorok vannak, ezeknek a névleges cellafeszültsége 2V. Az általánosan használt 12 V-os aksi hat, sorosan kapcsolt cellákból épül fel.

Természetesen nem csak savas ólomakkumulátorok vannak. Léteznek nikkel-kadmium, nikkel-vas, valamint cink-ezüst aksik is, csakúgy, mint más elektródarendszerrel felvértezett akkumulátorok.

Mit jelent az, hogy 12V 7Ah akkumulátor?

Létezik egy úgynevezett akkumulátor ábécé, ami részletesen elmagyarázza, hogy melyik jelölés mit jelent az akkumulátorok kapcsán. Ez könnyen fellelhető a neten, ám a szóban forgó 12V 7Ah akkumulátor jelentésének megmagyarázásához szerencsére nem kell az egész ábécét kívülről megtanulni.

Ahhoz, hogy megértsük, mit jelent ez a kifejezés, két alapvető fogalommal kell tisztában lennünk. Az egyik az, hogy a V jelentése volt, ami az elektromos feszültség mérésére szolgáló mértékegység. Esetünkben tehát 12 voltos akkumulátorról van szó.

Az Ah jelentése amperóra, ezért szokás magyar nyelven Aó-ként is jelölni. Az akkumulátor elektromos tárolókapacitásának a mértékegysége az áramerősség, azaz az A, valamint az órában megadott kisütési idő, azaz a h szorzata. Példának okáért egy 5 Ampert 20 órán át szolgáló akkumulátor 5-ször 20, azaz 100 Ah kapacitású. A 7Ah akkumulátor értelemszerűen 7Ah kapacitású mindezek alapján.

Milyen gyártmányú 12V 7Ah akkumulátort érdemes megvásárolni?

Ha nem szeretnénk bosszankodni, akkor érdemes olyan márkájút választani, amelyet megbízható, leinformálható gyártó állít elő. Ilyen többek között a Green Cell is, amely nemcsak megbízható, de remek ár/érték aránnyal is rendelkezik.

Amennyiben kérdése van a megfelelő akkumulátor kiválasztása kapcsán, ne habozzon! Írjon ügyfélszolgálatunknak e-mailt még ma!