Blog

Amit a szigetüzemű napelemes rendszerekről tudni érdemes

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.06.26 08:59

Alapvetően akkor szoktak szigetüzemű napelemben gondolkodni, amennyiben a villamos hálózatra való csatlakozás valamilyen okból nem lehetséges. Például egy eldugott helyen lévő nyaraló esetén igencsak kapóra jöhet egy ilyen rendszer telepítése, de még egy sor más helyen is használják.

Mi egyáltalán az a szigetüzemű napelem rendszer?

A szigetüzemű napelem rendszer legnagyobb előnye, hogy a hálózattól teljesen függetlenül képes működni. Van úgymond akkumulátora, amit szakkifejezéssel önálló energiatároló egységnek neveznek. Ezt napelem segítségével lehet feltölteni.

A szigetüzemű napelem rendszert nem csak a városoktól távol eső, elhagyatott vidéken lehet használni. Kórházakban, segélyközpontokban is alkalmazzák őket, sőt van, ahol a világítást vagy egyenesen a közvilágítást oldják meg így. Kritikus helyszínek esetén, mint amilyen egy kórház, célszerű generátort is telepíteni.

A napelemek által összegyűjtött extra energia tehát az akkumulátorban kerül eltárolásra. Ebből egy inverter segítségével lehet az energiát árammá átalakítani.

Mikor érdemes szigetüzemű napelemes rendszerben gondolkodni?

Ha a villamos hálózathoz való csatlakozás túl nagy bonyodalmakkal járna, akkor feltétlenül. Abban az esetben is megfontolandó, ha kivitelezhető a hálózatra való csatlakozás, ám minimális vagy legalábbis nagyon alacsony fogyasztás miatt volna erre szükség.

A szigetüzemű napelemes rendszerek akár egy teljes tanyát képesek megfelelő mennyiségű energiával ellátni. Érdemes azonban észben tartani, hogy ha így szeretnénk megoldani egy tanya áramellátását, akkor csak azt az energiát tudjuk felhasználni, amit a rendszer megtermel.

A szigetüzemű napelemes rendszer felépítése

Azon túlmenően, hogy egy napelemes rendszer nyilvánvalóan tartalmaz napelemeket, ezek csak a napenergia begyűjtésére szolgálnak. Szükség van még napelemes töltésvezérlőre, inverterre, továbbá energiatároló egységre is. Inverterekből is létezik többféle. Van tisztán szigetüzemű napelemes inverter.

Mindezeken felül igény támadhat pót áramforrásra, állványokra, tartószerkezetekre, kábelekre, csatlakozókra és védelmi rendszerre is.

Ha van többletenergia, akkor fel tudjuk tölteni a napelemes rendszerhez csatlakoztatott energiatárolót. A jó hír, hogy az akkumulátorban lévő energia a töltés folyamata során is használható. Mindez azt jelenti, hogy ezek a típusú akkuk sosincsenek teljesen lemerülve, sem feltöltve. Szigetüzemű napelem rendszer esetén érdemes odafigyelni arra, hogy AGM akkumulátort kell választani, mert ez képes ciklikusan működni.

A szigetüzemű napelemes rendszer megtervezése

Szigetüzemű napelemes rendszer megtervezésekor érdemes összeírni, hogy számszerűen mennyi áramot fogyasztunk. Érdemes vezetni, hogyan alakulnak a fogyasztási szokásaink a különböző évszakokban, hiszen könnyen lehet, hogy télen több áramra lesz szükségünk. Eleve rövidebbek a nappalok, ha pedig a fűtést is árammal oldjuk meg, akkor télen jóval több energia fog kelleni.

Ha nem szeretnénk egy teljes évig készülődni, akkor ki is számolhatjuk, hogy mi mennyit fogyaszt. Minden elektromos eszközre rá van írva a teljesítménye, azt pedig meg tudjuk becsülni, hogy mennyi ideig használjuk őket havi szinten. A várható energiafogyasztásunkat úgy kapjuk meg, ha a Wattban megadott értékeket összeszorozzuk a becsült üzemidővel.

Amennyiben bármilyen kérdésed van a napelemes rendszerekhez szükséges eszközök kapcsán, írj nekünk, és igyekszünk mihamarabb válaszolni.