Blog

Akadozik az áramellátás? Megoldhatják a problémát a UPS szünetmentes áramellátó rendszerek!

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.12.22 08:59

A UPS szünetmentes áramellátó rendszerek jelentős mértékben képesek megkönnyíteni azok életét, akik szeretnének gondoskodni az elektronikai eszközeik védelméről a legváratlanabb helyzetekben is. Bár az áramellátás hazánkban többnyire zavartalan, Ukrajnában viszont nem ez a helyzet. A lakosság sokszor órákra marad áram és fűtés nélkül.

Időszakos kimaradások pedig olykor bárhol előfordulhatnak. Ha például nem egy akkumulátorral rendelkező laptopról dolgozol, hanem asztali gépről, akkor igen kellemetlen lehet, ha egyszer csak elszáll minden munkád egy néhány másodperces áramkimaradás következtében.

Tudnod kell, hogy az elektromos árammal működő gépeknek egyáltalán nem tesz jót, ha egyik pillanatról a másikra megszűnik az áramellátásuk. Mivel egy-egy ilyen eszköz ára több százezer forint is lehet, így érdemes felkészülni a legrosszabbra, még akkor is, ha pusztán néhányszor történik meg ez egy évben.

Új generációs UPS szünetmentes áramellátó rendszerek

A lengyel Green Cell olyan akkumulátorgyártó, amely kitűnő ár/érték arányú termékeiről vált ismertté. Manapság már nem csak aksikat állítanak elő, hiszen megalkották az utángyártott szünetmentes tápok új generációját. Ezek minősége kapcsán nem vetődhet fel kérdés, és képesek gondoskodni az elektronikai eszközök szünet nélküli áramellátásáról.

A UPS, azaz Uninterrupted Power Supply olyan eszköz, amely a hálózati áramingadozásokat kiegyenlíti az akkumulátorokban tárolt energiával.

Mi történik, ha hosszabb időre elmegy az áram?

Limitált ideig egy kellően nagy kapacitású UPS szünetmentes áramellátó rendszer képes üzemeltetni a teljes rákapcsolt rendszert akkor is, ha nemcsak ingadozik, hanem egyáltalán nincs áram. Azok, akik hosszabb ideig áram nélkül maradnak, legalább a fűtésükről gondoskodhatnak szakaszosan egy ilyen eszközzel.

Az, hogy mennyi ideig tudja helyettesíteni a normál áramszolgáltatást a UPS, függ attól, hogy milyen teljesítménye van a szünetmentes tápegységnek, milyen állapotban van és hány eszköz van rákapcsolva és mennyi azok összteljesítménye.

A webshopunkban található Green Cell UPS-ek egytől egyig csúcsteljesítményre képesek. Az utángyártott modellek is képesek elérni az eredeti berendezések teljesítményét, áruk azonban jóval kedvezőbb. Éppen ezért olyan kedveltek a lengyel gyártó termékei.

Mennyi eszközt képes ellátni egy ilyen rendszer?

Egy jól megválasztott eszköz akár 5-6 elektromos árammal működő berendezésnek is tud gondoskodni a tartalék áramellátásáról. Érdemes a vásárlás előtt átnézni a kiszemelt UPS paramétereit és kompatibilitási listáját. Nem minden eszköz adatlapján szerepel ez a lista, hiszen ezek bármelyik 220-240 V-os eszközzel használhatók.

A megfelelő UPS kiválasztása

A szünetmentes tápegységek között számos különböző típust találsz, így akár zavarba is eshetsz, hogy melyiket vásárold meg. Érdemes megnézned az egyes termékek teljesítményét, amelyek voltamperben (VA) és wattban (W) vannak feltüntetve.

Ha több eszközt is akarsz csatlakoztatni a UPS-hez, akkor számold ki, mennyi azon eszközök összteljesítménye. Ez a szám nem haladhatja meg a szünetmentes táp teljesítményét, máskülönben a UPS nem fogja tudni kiszolgálni az elektromos berendezéseidet áramszünet esetén.

Szükség esetén munkatársaink szívesen segítenek a megfelelő UPS szünetmentes áramellátó rendszer kiválasztásában. Ha kérdésed van, írj nekünk még ma!