Blog

Laptop akkumulátorok helyes használata 1. rész

2021.05.17 16:54
Laptop akkumulátorok helyes használata 1. rész

Bár néhány évvel ezelőtt a kivehető akkumulátor még teljesen elterjedt volt a laptopok körében, mára a gyártók nagy többsége beépített akkumulátorral látja el készülékeit.

Bár néhány évvel ezelőtt a kivehető akkumulátor még teljesen elterjedt volt a laptopok körében, mára a gyártók nagy többsége beépített akkumulátorral látja el készülékeit. Laptopjaink élettartama (szinte) szó szerint attól függ, az akkumulátor meddig bírja a gyűrődést. A következő cikkünkben bemutatunk pár helyes használatot alkalmazó tippet, trükköt, praktikát, amivel sokáig elkerülhető kedvenc laptopunk megbontása és a cella, - rosszabb esetben az egész készülék, - cseréje.
Mielőtt belevetjük magunkat a teendők sűrűjébe, érdemes figyelembe venni, hogy minden laptop kicsit más, főleg ha több generációt megyünk vissza időben. Pár éve pl. főleg a li-ion akkumulátorok voltak a legszélesebb körben alkalmazva, manapság ezt felváltotta a li-polimer technológia (hogy ezek között pontosan mi a különbség, egy másik cikkünkben fogunk kitérni) Így a következő tippek, akkor lehetnek számodra a leghasznosabbak, ha laptopod legalább öt évnél fiatalabb.

Minden laptop akkumulátora egy körülbelül meghatározott számú töltési ciklus teljesítésére van tervezve. Ez általában valahol 500 teljes ciklus körül helyezkedik el. Egy teljes ciklus egyenlő a 0%-ról 100%-ra való töltéssel. 100%-ról 50%-ra csökkenés egyenlő egy fél ciklussal.
Egyik legfontosabb tipp: az első töltésnél felejtsük el az akkumulátor „kisütését” vagy „elektronika nullázását” majd napokig töltőn hagyását. Ezeknek a praktikáknak az alkalmazása még a nikkel-fém-hibrid (NiMH) akkumulátoroknál volt indokolt, ugyanis így tudtuk anno létrehozni a memória effektust, amivel manuálisan lehetett elérni a gyártási állapot utáni maximális kapacitást. Ez a jelenség már nem létezik a modern li-ion és li-polimer akkumulátoroknak köszönhetően, de a sok éves megszokást még nem sikerült feledni és nagyon sokan használják ezt a töltési metódust a mai napig.

Sokszor a legegyszerűbb felhasználói beállításokkal is támogatni tudjuk laptopunk akkumulátorának energiafelhasználási optimalizálását: látogassunk el a laptop energiagazdálkodási lehetőségeihez, ahol rálátást kapunk arra, hogyan üzemel jelenleg az akku és milyen beállításokat érdemes engedélyezni. Figyeljünk a hibernációs módokra: ideális esetben azt szeretnénk, ha a laptop akkumulátor hibernált állapotba kerülne, még mielőtt az teljesen lemerül. 20% körül kapcsoljon be a takarékos üzemmód, 8%-nál hibernálja magát. 10% alatt próbáljuk meg mindenképpen töltőre csatlakoztatni, kerüljük el, hogy nullára csökkenjen a töltöttségi szint.
További energiamegtakarítási célból nézzünk rá a háttérben futó alkalmazásokra és lépjünk ki minden olyan nem szükséges háttéralkalmazásból, ami folyamatosan használja és meríti az akkumulátort. Ilyenek a használaton kívüli felhőtárolási szolgáltatások, a nem használt videó lejátszók. Ha tehetjük, korlátozzuk a vezeték nélküli kapcsolatok folyamatos futását: a bluetooth és a WiFi, NFC csak akkor legyenek bekapcsolva, ha szükség van rájuk.

Meddig hagyjuk a laptopot töltőn? Mi számít megfelelő üzemhőmérsékletnek? Milyen környezeti tényezők befolyásolhatják a teljesítményt?

További tippek, trükkök cikkünk második részében lesznek olvashatók.