Blog

Laptop akkumulátorok helyes használata 1. rész

2021.05.17 16:54
Laptop akkumulátorok helyes használata 1. rész

Bevezetés

Bár néhány évvel ezelőtt a kivehető akkumulátor még elterjedt volt a laptopok körében, mára a gyártók nagy többsége beépített akkumulátorral látja el készülékeit. Laptopjaink élettartama (szinte) szó szerint attól függ, hogy az akkumulátor meddig bírja a gyűrődést. A következő cikkünkben bemutatunk néhány helyes használati tippet, trükköt és praktikát, amivel meghosszabbíthatod kedvenc laptopod élettartamát és elkerülheted az akkumulátor vagy a teljes készülék cseréjét.

A helyes használat jelentősége

Mielőtt belevetnénk magunkat a teendők sűrűjébe, érdemes figyelembe venni, hogy minden laptop kicsit más, főleg ha több generációt megyünk vissza időben. Pár éve például főleg a li-ion akkumulátorok voltak a legszélesebb körben alkalmazva, manapság azonban ezt felváltotta a li-polimer technológia. Így a következő tippek a leghasznosabbak lehetnek számodra, ha laptopod legalább öt évnél fiatalabb.

Tippek az akkumulátor élettartamának meghosszabbításához

1. Tartsd szem előtt a töltési ciklusokat

Minden laptop akkumulátora egy körülbelül meghatározott számú töltési ciklus teljesítésére van tervezve. Általában ez a szám körülbelül 500 ciklus. Egy teljes töltési ciklus azt jelenti, hogy az akkumulátort 0%-ról 100%-ra töltöd fel. Ha az akkumulátor 50%-ra csökken, az egy fél ciklusnak számít. Ezért érdemes a teljes töltési ciklusokat megpróbálni minimalizálni és helyette részleges töltést alkalmazni, ha lehetséges.

2. Optimalizáld az energiafelhasználást

Sokszor a legegyszerűbb felhasználói beállításokkal is támogathatod laptopod akkumulátorának energiafelhasználási optimalizálását. Látogass el a laptop energiagazdálkodási lehetőségeihez, ahol rálátást kapsz arra, hogyan üzemel jelenleg az akkumulátor, és milyen beállításokat érdemes engedélyezni. Fontos szempont lehet a hibernációs mód beállítása is, hogy a laptop akkumulátora hibernált állapotba kerüljön, még mielőtt teljesen lemerülne.

3. Zárd be a háttérben futó alkalmazásokat

További energiamegtakarítási célból érdemes átnézni a háttérben futó alkalmazásokat és kilépni minden olyan nem szükséges háttéralkalmazásból, ami folyamatosan használja és meríti az akkumulátort. Például a használaton kívüli felhőtárolási szolgáltatásokat vagy a nem használt videó lejátszókat érdemes bezárni. Ha teheted, korlátozd a vezeték nélküli kapcsolatok (bluetooth, WiFi, NFC) folyamatos futását, és csak akkor legyenek bekapcsolva, ha valóban szükséged van rájuk.

További tippek a laptop akkumulátor használatához

A cikk második részében további tippeket és trükköket találsz a laptop akkumulátorának használatával kapcsolatban.