Blog

Mit tegyél ha az akkumulárod töltöttségi szintje hirtelen lezuhan?

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.06.10 09:48
Mit tegyél ha az akkumulárod töltöttségi szintje hirtelen lezuhan?

Elfőrdulhat több cellás akkumulátorok esetében, hogy merülés közben a töltöttségi szint egyik pillanatról a másikra akár 50%-ot zuhan. Mi okozza és mi a teendő?

Normál esetben az akkumulátorok celláinak töltöttségi szintje megegyezik, azonban sokat állt akkumulátorok (akár újak is) esetén ez megváltozhat. Az egyik cellában lehet 80%, míg egy másikban 30%. Ha így elkezdjük meríteni az akkumulátort, tapasztalhatjuk, hogy amint az alacsonyabb töltöttségi szintel rendelkező cella lemerül, laptopunk kikapcsol, pedig a Windows 50%-os szintet mutatott.

Mit tehetünk? Az akkumulátort formázni kell, ráadásul BIOS-ban. Windows-ban nem javasolt, mert a Windows nem engedi az akkumulátort 0-ra merülni, pedig most arra van szükségünk.

Kapcsoljuk be a laptopot, és többször nyomjuk le egymás után a megfelelő billentyűt.

Asus - Esc, Dell - F2, HP - F10, Acer - F2, Lenovo - F1, MSI-Del.

Az akkumulátort hagyjuk lemerülni, a laptop kikapcsolásáig, majd töltsük fel teljesen és hagyjuk töltőn még 1-2 órát. Ezután próbáljuk ki az akkumulátort, szükség esetén a művelet megismételhető.

Ha többszöri próbálkozás után sem javul az akkumulátor, elképzelhető hogy cella meghibásodás történt, ilyenkor új akkumulátor után érdemes néznünk.