Blog

Ezt érdemes tudni a Victron Energy MultiPlus-II kapcsán

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.03.06 10:03
Ezt érdemes tudni a Victron Energy MultiPlus-II kapcsán

A Victron Energy MultiPlus-II olyan inverter, amely beépített akkumulátortöltővel van felvértezve. Több különböző változata létezik, az egyes modellek eltérő paraméterekkel rendelkeznek.

A MultiPlus-II-ről tudni kell, hogy a MultiPlus minden funkcióján kívül egy külső áram átalakító funkciója is van. Ez a PowerControl és a PowerAssist alkalmazásához kell, amelyekről még később lesz szó részletesebben. Fel van szerelve külső áramérzékelővel az önfogyasztás finomhangolásának érdekében.

Ez az inverter továbbá a MultiGrid minden funkcióját tudja. Ez magában foglalja a beépítettsziget-ellenőrzőt, és egyre több ország hagyja jóvá. Korábban MultiGrid-II néven is forgalomban volt, manapság azonban már MultiPlus-II néven lehet megtalálni. A dilemma az elnevezés kapcsán az volt, hogy a MultiPlus és a MultiGrid minden szolgáltatását egyesítették ebben az eszközben, így ennek alapján próbáltak kifejező nevet találni a szerkezetnek.

Mire jó a PowerAssist?

A MultiPlus-II-nek van egy rendkívül előnyös tulajdonsága. Képes megakadályozni a korlátozott kapacitással bíró, váltakozó áramú áramforrások túlterhelését. Ilyen lehet egy generátor vagy egy parti áramcsatlakozás.

Ezt úgy tudja végrehajtani, hogy elsőként a teleptöltés magától lecsökken, amikor szükségessé válik. Ez akkor történik meg, amikor más esetben túlterhelés történne. A második lépés során fokozásra kerül a generátor vagy partmenti áramellátás teljesítménye a telepből érkező áram segítségével.

Néhány szó az ESS-ről

A Victron MultiPlus-II minden Victron energiatakarékos (Energy Storage System, röviden ESS) rendszernek az alappillére. Képes rugalmasságot biztosítani az MPPT napelemes töltőkhöz, továbbá a hálózattal szinkronban működő PV-inverterekhez történő szimultán történő alkalmazáshoz. 

A szünetmentes, váltakozó áramú tápáram működéséről

Ha a hálózatban hiba lép fel, példának okáért lecsatlakozik a generátor vagy a parti áram által biztosított áram, akkor a Multi-egységen belül található inverter kérés nélkül működésbe lép. Ekkor megakadályozza a rendszer összeomlását, és átveszi az áramellátás feladatát azon fogyasztók irányába, amelyek csatlakoztatva vannak.

Ez a folyamat hihetetlenül gyorsan játszódik le, olyan sebességgel, hogy az ember gyakorlatilag nem is képes azt érzékelni. Még 20 milliszekundumra sincs szükség ehhez, ami nem csupán az emberek számára felfoghatatlanul rövid idő, hanem a számítógépek és egyéb elektromos berendezések működésében sem okoz zavart ez a kiesés.

A monitorozás és a vezérlés nem csak helyben történhet a Victron MultiPlus-II esetében

Manapság kiemelkedően fontos, hogy időben és térben ne legyen megkötve az ember. A Multi egységed és rendszered monitorozhatod és vezérelheted helyben GX eszközzel párosítva, de táveléréssel is lehetőséged nyílik erre. Online a díjmentesen használható VRM alkalmazás és a szintén ingyenes VRM portál kínál erre megoldást.

Hozzáférhetsz az okostelefonodról, tabletedről vagy a laptopodról is, nem kell hozzá feltétlenül asztali számítógép. Akár arra is van lehetőséged, hogy több üzemelő rendszert is tudj távmonitorozni vagy távvezérelni.

Kérdésed van?

Amennyiben a fentiek kapcsán bármilyen kérdésed volna, keress bennünket bátran elérhetőségeink egyikén. Munkaidőben telefonon is rendelkezésre állunk, de e-mailt bármikor írhatsz nekünk. Kollégáink igyekezni fognak a lehető leghamarabb megválaszolni minden kérdésedet tudásuk legjava szerint.