Blog

Inverter vásárlási segéd

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2021.09.09 21:27
Inverter vásárlási segéd

Kezdd a tökéletes teljesítményű inverter keresését a legfontosabb figyelembe veendő funkciók áttekintésével.

Ez a vásárlási útmutató segít abban, hogy:

- Megismerd, mi az inverter, és felismerd a legfontosabb jellemzőit.

- Megismerd a különbséget az inverter és az inverter/töltő között.

- Megismerd az inverter kiválasztásakor feltett legfontosabb kérdéseket.

- Összehasonlítsd a különböző típusú invertereket.

- Megismerd az inverterek fontos funkcióit.

- Megtaláld a felhasználásodnak megfelelő invertert.

Mi az inverter?

Az inverter olyan eszköz, amely alacsony feszültségű egyenáramú (egyenáramú) áramot alakít át akkumulátorról normál háztartási váltakozó áramra. Az inverter lehetővé teszi az elektronikai, háztartási gépek, szerszámok és egyéb elektromos berendezések működtetését egy személygépkocsi, teherautó vagy csónak akkumulátor vagy megújuló energiaforrás, például napelemek vagy szélturbinák által előállított energiával. Az inverter áramot amikor nem vagy hálózat közelben, így hordozható árammal rendelkezik, amikor és ahol csak szüksége van rá.

Mi a különbség az inverter és az inverter/töltő között?

Az inverter egyszerűen átalakítja az egyenáramú (akkumulátoros) áramot váltakozó áramú árammá, majd továbbítja a csatlakoztatott berendezésekhez. Az inverter/töltő ugyanezt teszi, kivéve, hogy egy inverter van csatlakoztatva az akkumulátorhoz. Továbbra is csatlakoztatva van egy hálózati áramforráshoz, hogy folyamatosan töltse a csatlakoztatott akkumulátorokat, ha rendelkezésre áll hálózati tápellátás.

Az inverter/töltő a robbanómotoros aggregátor csendes alternatívája, füst, üzemanyag és zaj nélkül. Hosszabb kimaradások esetén előfordulhat, hogy időnként aggregátort kell futtatnia az akkumulátorok feltöltéséhez, de az inverter/töltő lehetővé teszi az aggregátor ritkább működtetését az üzemanyag-takarékosság érdekében.


Mire használható az inverter?

Egyszerűen fogalmazva az inverter váltóáramot szolgáltat, ha nincs konnektor. Ez lehet autóban, teherautóban, lakóautóban vagy csónakban, építkezésen, mentőautóban, kempingben vagy egy kórházi mobil orvosi kocsin. Az inverterek vagy inverterek/töltők áramellátást biztosíthatnak otthonának áramkiesés idején, hogy a hűtőszekrények, fagyasztók működjenek. Az inverterek szintén fontos szerepet játszanak a megújuló energiaforrásokban.

DC-AC átalakítás: Az inverterek működése

Az akkumulátorból származó egyenáram vagy egyenáramú áram egy irányban áramlik az akkumulátor negatív pólusától keresztül a teljes körön, és vissza az akkumulátor pozitív pólusához. A tipikus 12 vagy 24 voltos akkumulátorok azonban csak viszonylag alacsony feszültségű áramot szolgáltatnak. Készülékeinknek azonban 230 voltos váltakozó áramról kell működniük.


Webáruházunk által forgalmazott magasminőségű inverterek.


Az inverter ezt az egyenlőtlenséget úgy oldja meg, hogy növeli a feszültséget, és tranzisztorok vagy félvezetők segítségével gyorsan visszavisszafordítja az egyenáramú bemenet polaritását, egyik irányba továbbítja az áramkörön, majd nagyon gyorsan megfordítja, és elküldi a másik irányba. A legtöbb esetben ezt másodpercenként 60-szor (60 Hz) teszi.

A teljesítményszabályozók típusai

Áramátalakítók otthonra

Ha szükség van otthoni tartalék áramellátásra, mert otthonában zivatar, vihar esetén áramkimaradás tapasztalható, az inverter/töltő segít az alapvető háztartási készülékek működtetésében.

Leggyakoribb sürgősségi megoldás otthoni tartalék áramellátásra egy normál autó akkumulátor. Lényegében az egy aggregátorrá változik. Az autót viszont működtetni kell az inverter használata közben, hogy megakadályozza az akkumulátor lemerülését. Az autó leállítását követően rövid ideig használható továbbra is az inverter. Ha az invertert  járó motor nélkül használja huzamosabb ideig, indítsa be az autót óránként, és hagyja 10 percig járni, hogy feltöltse az akkumulátort.

Ha vészhelyzeti biztonsági rendszert szeretne létrehozni és működtetni gépjármű nélkül, akkor két darab 12 V-os autós akkumulátort csatlakoztathat egy inverterhez. Ez elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy egy átlagos háztartási hűtőszekrény akár két napig is működjön, az akkumulátorok méretétől, a hűtőszekrény méretétől és az akkumulátor töltöttségétől függően. Hasznos ötlet, ha kéznél van egy-két tartalék akkumulátor, ha az áramkimaradás meghaladja az akkumulátor üzemidejét.

Keressen olyan invertert vagy invertert/töltőt, amelynek teljesítménye meghaladja a működéshez szükséges készülékeket.

 

 

 

Inverterek személygépkocsikhoz, terepjárókhoz és kisteherautókhoz

Az autóban vagy teherautóban található 12 vagy 24 V-os szivargyújtó használható egy kis hordozható inverterrel, amely áramot biztosít a telefonok, táblagépek, laptopok, DVD-lejátszók, könnyű szerszámok és egyéb eszközök töltéséhez. A hordozható inverterek kiváló választás családi kirándulásokhoz. Ezek a mobil inverterek egy vagy két hálózati aljzatot biztosítanak, ráadásul egyes modellek két USB töltőporttal is rendelkeznek. A Green Cell kompakt hordozható invertereinek választéka 300 W-ig terjedő modelleket tartalmaz.

 

Inverterek lakóautókhoz, teherautókhoz és csónakokhoz

Ne hagyja maga mögött az otthoni (elektromos) kényelmet amikor kempingezik, csónakázik vagy árut szállít az úton. Tehergépkocsik, csónakok és szabadidős járművek esetében az akkumulátorhoz közvetlenül csatlakoztatott, állandó szerelésű inverter/töltő lehetővé teszi számítógépek, táblagépek, tévékészülékek, kávéfőzők, turmixgépek és egyéb szükséges eszközök használatát.

Ha rendelkezésre áll egy váltakozó áramú forrás, például aggregátor vagy "parti áram", akkor az inverter/töltő átadja az áramot a készülékünknek, és egyidejűleg tölti a csatlakoztatott akkumulátorokat. Az áramforrásról való leválasztáskor az inverter/töltő automatikusan akkumulátorra kapcsol, és az elektronika és a készülékek továbbra is zavartalanul működnek.

Inverterek munkahelyekhez és ipari feladatokhoz

A hálózaton kívüli munkaterületekre és a parti áramhoz korlátozott hozzáféréssel rendelkező teherautókhoz tervezett inverter/töltők olyan akkumulátorokat használnak, amelyek külön vannak a jármű fő akkumulátorától. Sok ipari alkalmazásban használt elektromos kéziszerszám, készülék és elektronika rövid bekapcsolási időt igényel, amely meghaladja a folyamatos teljesítményt, akár indításkor, akár használat közben, akár mindkettőt. A nagy teljesítményű inverterek/töltők ideiglenesen extra kimeneti teljesítményt biztosítanak, hogy leállás nélkül kiszolgálják ezeket a csúcshullám-igényeket.

Inverterek kórházi kocsikhoz

Az orvosi minőségű inverterrel utólagosan felszerelheti a mobil orvosi kocsit egészségügyi környezetben való használatra. Így lehetővé válik hogy az orvos, a nővér vagy a technikus, kezelési, felügyeleti vagy diagnosztikai eszközöket vigyen a beteghez. A mobil orvosi kocsik invertereinek kórházi minőségű aljzatokkal kell rendelkezniük, és IEC 60601 szabványnak megfelelőnek kell lenniük.

Inverterek mentőkhöz/EMS járművekhez

A speciális orvosi minőségű inverterek biztonságos és megbízható mobil áramellátást biztosítanak az életmentő fedélzeti mentő/EMS berendezésekhez.

Inverterek érzékeny elektronikai eszközökhöz

Sok eszköz, például változó sebességű elektromos kéziszerszámok, ATM-ek, aktív PFC-tápegységekkel rendelkező számítógépek, lézernyomtatók, hálózati berendezések és audio-/videoegységek igényelnek szinuszos áramot. A stabil, mikroprocesszorral vezérelt szinusz-jelalak lehetővé teszi, hogy a berendezés alacsonyabb hőmérsékleten üzemeljen, hosszabb ideig tartson. Az Elektro Hungary kínálata számos invertert tartalmaz, amelyek tiszta szinuszos kimenetet biztosítanak.


Hogyan vásárolj invertert

Az inverterek különböző teljesítménnyel kaphatók, melyet Wattban mérnek. Íme 11 kulcsfontosságú tényező, amelyet figyelembe kell venni az inverter vásárlásakor:

  1. Inverter vagy inverter/töltő - Mind az inverterek, mind az inverterek/töltők áramot szolgáltatnak a tárolt akkumulátorról, de csak az inverter/töltők csatlakoznak a váltakozó áramú forrásokhoz, átadják az áramot a berendezésnek, újratöltik az akkumulátort, és automatikusan átkapcsolnak az akkumulátorra, ha a hálózati feszültség nem áll rendelkezésre. Az inverterek járó járművek akkumulátoraira csatlakoznak, hálózati forrásra azonban nem.
  2. Bemeneti feszültség - Leggyakrabban 12 V-os akkumulátorokat használnak az inverterek működtetésére. Egy egy átlagos autó akkumulátora. Nagy teljesítményű inverterek és töltők is vásárolhatók, amelyek 24V, 36V vagy 48V akkumulátorokat használnak a nagyobb teljesítményt igénylő eszközökhöz. Mindig meg kell győzödni arról, hogy a az akkumulátor feszültsége megegyezik az inverter bemeneti feszültségével.
  3. Kiemeneti feszültség - Magyarországon az otthoni elektromos hálózat 230 voltos váltakozó áramú. Győzödj meg arról, hogy a működtetni kívánt készülék 230V-ról működik-e!
  4. Folyamatos kimeneti besorolás - Add össze az összes csatlakoztatott eszköz által igényelt teljes teljesítményt (Watt). Az inverter vagy inverter/töltő folyamatos kimeneti teljesítményének nagyobbnak kell lennie, mint az egyidejűleg táplált berendezések teljesítménye.
  5. Bemeneti csatlakozás - A kis teljesítményű hordozható inverterek közvetlenül a jármű 12 V -os aljzatába (szivargyújtó) csatlakoztathatók. A nagy teljesítményű inverterek egyenáramú bemeneti csatlakozókkal rendelkeznek, amelyek közvetlenül az akkumulátorokhoz csatlakoznak a felhasználó által biztosított kábelezéssel. Az inverter/töltők mindkét akkumulátorhoz és váltakozó áramú áramforráshoz is csatlakoznak, hogy az akkumulátorok feltöltődhessenek, ha rendelkezésre áll parti áram.
  6. Folyamatos-, és csúcsteljesítmény - Sok szerszám, készülék és szivattyú rövid áramellátást igényel indításkor, használat közben vagy mindkét esetben. Ez azt jelenti, hogy az inverter folyamatos teljesítményén túl ideiglenes teljesítményre van szükség. Olyan invertert vagy invertert/töltőt keressünk, amely képes kezelni az ilyen csúcsteljesítmény-igényeket azáltal, hogy folyamatos teljesítményének 200%-át biztosítja.
  7. Kimeneti aljzatok - Át kell gondolni, hány konnektorra lesz szüksége, és szükség van-e speciális védelemre  nedves vagy párás környezetben. Sok nagy teljesítményű inverter/töltő beköthető a fő elektromos panelbe, hogy áramot biztosítson otthonának hálózati aljzataihoz. A biztonságunk érdekében kérjük villanyszerelő segítségét.
  8. Üzemidő (az az időtartam, ameddig az inverter biztosítja a berendezések áramellátását) - Ha egy működő járműben az akkumulátorhoz csatlakoztatott invertert használ, addig lesz áram, amíg az autó működik. Ha az inverter vagy az inverter/töltő egyéb áramforrás nélkül lemeríti az akkumulátort, az üzemidő függ a rendelkezésre álló akkumulátor teljesítményétől és annak töltöttségi szintjétől. Megnövelheted az üzemidőt több akkumulátor csatlakoztatásával. A csatlakoztatható akkumulátorok száma nincs korlátozva.
  9. Hűtőventilátorok - A többsebességes hűtőventilátorok megakadályozzák a hő felhalmozódását és meghosszabbítják az inverter élettartamát.
  10. Cserélhető megszakítók - Megvédi az invertert a túlterhelés vagy a töltő meghibásodása által okozott károktól.
  11. Különleges jellemzők - Ha invertert vásárol, fontolja meg, hogy szüksége van-e az alábbi különleges jellemzőkre a berendezés biztonságos és hatékony áramellátásához:
  • USB -portok - Könnyen töltheti a telefonokat, táblagépeket, és más mobil eszközöket.
  • Tiszta szinuszhullámú kimenet - Változó sebességű elektromos szerszámokhoz és érzékeny elektronikához, például számítógépekhez, hálózati eszközökhöz és A/V berendezésekhez.
  • GFCI aljzatok - Megfelelnek nedves vagy párás környezetben való használatra, beleértve a mosogatókat is.
  • Távvezérlő képesség - Egyes inverterek/töltők RJ45 kommunikációs porttal rendelkeznek, amely lehetővé teszi az opcionális távirányító modul csatlakoztatását.
  • Állapotjelző LED-ek - Az akkumulátor töltöttségi szintjét és az alacsony töltöttségi szintre vonatkozó figyelmeztetéseket, a terhelési szintet, a túlterhelés-figyelmeztetéseket, a rendszerhibákat és az üzemmódokat jelzik.
  • Konfigurációs DIP kapcsolók - Testre szabhatja a magas és alacsony feszültségű automatikus átvitelt az Ön igényeinek megfelelően.

Ha kérdésed van, vedd fel velünk a kapcsolatot emailen, telefonon vagy chaten és kérd szakértőnk segítségét!