Blog

Hogyan válasszuk ki a megfelelő akkumulátort az elektromos kerékpárunkhoz?
2023.07.02 14:44
Hogyan válasszuk ki a megfelelő akkumulátort az elektromos kerékpárunkhoz?

Az akkumulátorok vitathatatlanul a legfontosabb alkatrészei az elektromos kerékpároknak. Mint új vagy tapasztalt e-kerékpár felhasználó, bizonyára tisztában vagy az e-kerékpár akkumulátorának fontosságával. Azonban van egy népszerű kérdés, amelyet a legtöbb e-kerékpár használó feltesz. Hogyan választhatjuk ki a megfelelő akkumulátort az elektromos kerékpárunkhoz? Hogyan tudjuk, hogy melyik a legjobb a rendelkezésre álló akkumulátor típusok közül? Milyen típusú cellát vásároljak az elektromos kerékpáromhoz?

Ebben a útmutatóban választ adunk minden aggodalmat keltő kérdésre. Ez a cikk továbbá információkat tartalmaz az elektromos kerékpárokhoz elérhető különböző típusú akkumulátorokról. Emellett tájékoztatást nyújtunk azokról a tényezőkről, amelyekre figyelni kell, mielőtt kiválasztanánk egy elektromos kerékpár akkumulátort. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan válaszd ki az e-kerékpárodhoz legjobb akkumulátort.

Elektromos kerékpár akkumulátorok alapvető terminológiája

Mielőtt kiválasztanánk az elektromos kerékpárunkhoz legjobb akkumulátort, meg kell értenünk az elektromos kerékpár akkumulátorok leírásához használt terminológiát. Néhány fogalmat definiálunk, hogy jobban megértsük az akkumulátorainkat.

Íme néhány leggyakoribb kifejezés, amelyet az e-kerékpárokról való beszélgetés során használnak:

Amper (Amp)
Amperóra (Ah)
Feszültség (V)
Watt (W)
Wattóra (Wh)

Amper (Amp)

Ez az elektromos áram egysége. Nemzetközi szabványos egység. Az amperókat össze lehet hasonlítani egy cső méretével vagy átmérőjével, amelyen keresztül víz áramlik. Tehát minél több amper, annál nagyobb cső, és annál nagyobb a víz beáramlása másodpercenként.


Amperóra (Ah)

Ez egy elektromos töltés egysége, elektromos áram dimenziói az idő függvényében. Ez az akkumulátor kapacitását jelzi. Egy 15Ah-s akkumulátor például folyamatosan 1,5A-t tud lemeríteni tíz órán keresztül vagy egy óra alatt 15A-t.


Feszültség (V)

Ezt általában voltnak nevezik. Ez az elektrosztatikus potenciálkülönbség két vezető között (élő és semleges vezető). Az ideális elektromos kerékpár akkumulátor feszültsége 250-500 volt.


Watt (W)

Ez a teljesítmény standard egysége. Minél magasabb a wattszám, annál nagyobb a teljesítmény kimenete az elektromos kerékpárodból. Egy watt egyenlő egy volttal szorozva egy amperrel.


Wattóra (Wh)

Ez egy adott idő alatt mérhető teljesítmény egysége. Ez méri a teljesítmény kimenetét egy adott idő alatt. Nem olyan, mint a wattok, amelyek a pillanatnyi teljesítményt szabályozzák. Úgy gondolj rá, mint a sebesség és a távolság. Például, ha az autód sebessége wattban van kifejezve, akkor a távolság az egyik helyről a másikra wattóránként lesz kifejezve. Tehát, ha az elektromos kerékpárod akkumulátora 100W-on kimerül két óra alatt, akkor 200Wh-ot használt fel.

Néha a nominális feszültség alkalmazható az elektromos kerékpár feszültségmérésében. Ez azért van, mert minden akkumulátor cella bizonyos feszültségtartományt elviselhet.

Most, hogy ismered az alapvető fogalmakat, elmagyarázzuk az elektromos kerékpár akkumulátorok különböző típusait. Az elektromos kerékpár akkumulátorai az elektromos kerékpárokkal kapcsolatos élményednek mennyiségét és értékét határozzák meg. Az alábbiakban felsoroljuk a piacon elérhető leggyakoribb elektromos kerékpár akkumulátor típusokat.

Akkumulátor típusok

Ólomakkumulátor
Nízkadmiumos (NiCd) akkumulátor
Níkkel-metálhidrid (NiMH) akkumulátor
Lítiumion (Li-ion) akkumulátor

Ólomakkumulátorok

Ezek az akkumulátorok közismertek a nagyon olcsó árukról. Legfontosabb jellemzőjük, hogy kevesebb teljesítményt nyújtanak, és rendkívül nehézek. Kisebb kapacitással rendelkeznek, mint a súlyban és méretben azonos tömegű és méretű más akkumulátor típusok. Az ólomakkumulátoroknak három fő felhasználási területe van.

Hasznosak a helyzetkiegészítő energiaként statikus alkalmazásokhoz. Hasznosak továbbá mélyciklusú alkalmazásokhoz, mint például golfkocsik és így tovább. Végül hasznosak a motorrendszerek indításához autókban. Használhatók azonban elektromos kerékpárokhoz is. Súlyuk és teljesítményük miatt azonban nem javasoljuk használatukat.

Az ólomakkumulátorok a legnehezebbek az elérhető elektromos kerékpár akkumulátor típusok közül. Háromszor nehezebbek, mint a lítiumakkumulátorok, és kétszer nehezebbek, mint a nikkellel töltött akkumulátorok. Ezenkívül az ólomakkumulátorok kisebb akkumulátor kapacitással rendelkeznek a nikkel és lítiumakkumulátorokhoz képest. Az ólomakkumulátorok maximális kapacitása a lítium és a nikkelakkumulátorok felének fele.

Nikkel-kadmium akkumulátorok

Ezek az akkumulátorok erősek és megfelelő karbantartás mellett nagyon hosszú ideig tartóssá tudnak válni. Továbbá, több akkumulátor kapacitást kínálnak, mint az ólomakkumulátorok, de sokkal kevesebbet, mint a lítiumakkumulátorok.

Ezenkívül a nikkel-kadmium akkumulátorok kiváló terhelési teljesítménnyel rendelkeznek.

Azonban néhány hátrányuk van. Nagyon meglepően gyorsan önmaguktól lemerülnek. A teljes feltöltést követően 24 óra alatt akár 70%-kal is csökkenhet a töltöttségi szintük, ha nem használják őket. Alacsony a teljesítménysűrűségük.

Emellett a nikkel-kadmium akkumulátorok drágák, és a fő komponens - a kadmium - egy veszélyes szennyező anyag. A környezetvédelmi biztonság és az újrahasznosítási problémák miatt a nikkel-kadmium akkumulátorok általában kikerülnek a piacról. Ezek az akkumulátor típusok nem a megfelelő választás az elektromos kerékpárodhoz.

Nikkel-metálhidrid akkumulátorok

A nikkel-metálhidrid akkumulátorok jobbak a két előző akkumulátor típusnál - az ólomakkumulátoroknál és a nikkel-kadmium akkumulátoroknál. A nikkel-metálhidrid akkumulátorok akár 45%-kal több töltési kapacitást is képesek tárolni - még önmaguktól történő lemerülés esetén is - mint a nikkel-kadmium akkumulátorok. Azonban a nikkel-metálhidrid akkumulátorok nem rendelkeznek megfelelő tartóssággal. Stabilizálni és feltölteni őket meglehetősen bonyolult feladat lehet.

A nikkel-metálhidrid akkumulátorok gyorsan felmelegednek, még korlátozott használat mellett is. Ez magas önmérsékletet eredményez. Bár a lemerülési arányuk nem olyan magas, mint a nikkel-kadmium akkumulátoroké, nem ajánlott az elektromos kerékpárokhoz.

A nikkel-kadmiumhoz képest a nikkel-metálhidrid akkumulátorok csak kis javulást kínálnak a hatótávolságban, ugyanakkor drágábbak is. Bár hatékonyabbak és termelékenyebbek az ólomakkumulátoroknál és a nikkel-kadmium akkumulátoroknál.

A nikkel-metálhidrid akkumulátorok piaci jelenléte gyorsan veszít értékéből a lítiumion akkumulátorok jelenléte miatt. Túl drágának és korlátozott teljesítményűnek tartják őket. Ezért nem ideálisak az elektromos kerékpárokhoz.

Lítiumion akkumulátorok

A lítiumion akkumulátorok automatikusan az alapértelmezett akkumulátorrá válnak minden piacon elérhető elektromos kerékpár esetében. Az elektromos kerékpárok mintegy 90%-ának akkumulátora lítiumion típusú. A lítiumion akkumulátorok több teljesítményt nyújtanak a súlyukhoz képest, mint a többi akkumulátor típus. Ráadásul tartósabbak és hosszabb élettartammal rendelkeznek.

Emellett három fő típusú lítiumion akkumulátor létezik. Ezek a típusok néhány különbséggel rendelkeznek, de egy dolog közös bennük: mindegyikük hosszabb élettartammal bír.

Azonban ezek kisebbek és funkcionális elektronikus alkatrészekre van szükségük annak érdekében, hogy megakadályozzák a tűzveszélyt vagy az önfelrobbanást. Azonban ezekkel neked nem kell foglalkoznod. A gyártók mindig vészkihagyásokat helyeznek el a balesetek elkerülése érdekében. Fontos azonban, hogy megfelelően kezeld és karbantartsd ezeket az akkumulátorokat.

Bár a lítiumion akkumulátorok lehetnek költségesek, javasoljuk, hogy válassz egy ilyen típusú akkumulátort az elektromos kerékpárodra. Ezek az ideális akkumulátorok minden elektromos kerékpárhoz - hatótávolság, súly, élettartam és egyéb szempontok szerint. Az alábbiakban bemutatjuk a három lítiumion akkumulátor típust.

Lítium-mangán akkumulátorok (LiMg204)

Ez a legújabb típusú lítiumion akkumulátor. Jó tartósságot és hatótávolságot nyújt. A gyártók szerint ezek az akkumulátorok tovább tartanak, mint más lítiumakkumulátorok. Érdekes lehet, hogy ezeket az akkumulátorokat jelenleg néhány hibrid autóban használják.

Lítium-kobalt akkumulátorok (LCo)

Ez egy másik típusú lítiumion akkumulátor. Kissé régebbi típusú a piacon, mint a lítium-mangán akkumulátorok. Azt mondják, hogy nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, mint a többi lítiumakkumulátor. Emellett maximális teljesítményt, könnyedséget és megbízhatóságot nyújt.

Lítiumion-polimer akkumulátorok (Li-pol)

Ez a típusú lítiumakkumulátor nem különbözik más lítiumion akkumulátoroktól a súlyban, az árban és a hatótávolságban.

Azonban, mint polimer, a lítium-polimer akkumulátorok különböző formázási eljárásokon mehetnek keresztül fantasztikus formák létrehozásához.

Nem tartalmaznak folyadékot és kevesebb védő akkumulátortartót igényelnek más lítiumakkumulátorokhoz képest. Ez a folyadékmentes jellemző azt jelenti, hogy kevésbé sebezhetőek és nagyobb stabilitást nyújtanak. Ezért ideálisak alacsony teljesítményű alkalmazásokhoz, mint például az elektromos kerékpárok.

Kellemes kerékpározást kívánunk az elektromos kerékpároddal, és azt javasoljuk, hogy válassz egy lítiumion akkumulátort.

Kapcsolódó cikk: Pedelec vs. E-bike: Az elektromos kerékpárok közötti különbségek és választások

Amire figyelni kell, mielőtt kiválasztasz egy lítiumion akkumulátort

A lítium akkumulátor kiválasztásakor figyelembe kell venned a feszültség- és amperóra-értékeket. Ez fontos, mivel ezek határozzák meg az akkumulátor hatótávolságát, tartósságát és teljesítményét.

A feszültség és az amperóra értékek a két legfontosabb szempont, amikor kiválasztod az elektromos kerékpárodhoz megfelelő akkumulátort. Tudnod kell, hogy a helytelen feszültség/amperóra érték károsíthatja az e-kerékpárodat vagy tűzveszélyt okozhat.

Feszültség

Minden elektromos kerékpárnak saját bemeneti feszültségtartománya van. Ez azt jelenti, hogy csak olyan akkumulátorral tudod táplálni az elektromos kerékpárodat, amelynek pontosan megfelelő a szükséges feszültsége. Nem szabad olyan akkumulátorral táplálnod az elektromos kerékpárodat, amelynek a feszültsége nagyobb vagy kisebb, mint a javasolt tartomány. Ez fontos a komplikációk elkerülése érdekében.

Ha kisebb feszültségű akkumulátorral táplálod az elektromos kerékpárodat, nem lesz elég teljesítményed a motorrendszer jelentős működtetéséhez. Azonban a magasabb feszültség károsíthatja a motorrendszer érzékeny elektromos részeit. Általában az elektromos kerékpárok nominális feszültségeket fogadnak el - 34, 36 vagy 48 volt.

A lítium-kobalt akkumulátor cellák teljesen feltöltött állapotban akár 4,3 V-ot, lemerült állapotban pedig körülbelül 3,1 V-ot is tarthatnak.

Például, ha a kerékpárodnak lítium-mangán cellája van, 49 V-os és 13 cellás klasztere van. Minden klaszter átlagos feszültsége 3,8 V.

Így kiszámíthatod az akkumulátor átlagos feszültségét:

3,8 V x 13 cella = 49,4 V vagy 49 V átlag.

Azonban egy teljes feltöltés után ez az "átlagos" 49 V-os akkumulátor akár 4,3 V x 13 cella = 55,9 V-ot is tarthat.

Az akkumulátor lemerülése során minden cella 4,3 V-ról 3,1 V-ra csökken. Tehát az átlagos feszültségtartomány segít meghatározni, hogy az adott akkumulátor kompatibilis-e a kerékpároddal. A feszültség sebességgé alakul át az elektromos kerékpárodon. Ha olyan akkumulátort választasz, amelynek magasabb a feszültségértéke a motor korlátai között, és minden más azonos, új csúcssebességre leszel képes.


Amperóra (Ah)

Az amperóra az áram folyásának mértéke egy adott feszültségnél. A valóságban az amperóra az E-bike-od nyomatékának mértéke. Minél több rendelkezésre álló amperóra van az elektromos kerékpár motorrendszeréhez, annál több nyomaték.

Tehát a 49 V-os, 13 Ah-s akkumulátorral az elektromos kerékpárod akár 68 A-t is elérhet csúcsáramlás esetén, folyamatosan pedig 45 A-t tud leadni.

Azonban a legtöbb motorrendszer csak annyi áramot képes kinyerni, amennyire szüksége van. Tehát egy magas áramkimenettel rendelkező akkumulátor nem fogja károsítani az elektromos kerékpár motorját.

Ez azt jelenti, hogy ha a feszültség a "sebesség" az e-kerékpárodon, akkor az amperóra azt jelenti, milyen gyorsan tudja az akkumulátor a sebességet szállítani. Magasabb amperóra érték tehát több sebességet jelent másodpercenként vagy óránként. Tehát az elektromos kerékpárod akkumulátorától kapott teljesítmény meghatározza a nyomatékodat.

Vásárlás előtt:

Az akkumulátor vásárlása előtt fontos megjegyezni, hogy a termék adatlapjait alaposan át kell nézni. Figyelmet kell fordítani a fotókra, mivel azok segítségével ellenőrizhetők a felsorolt tartozékok és a vezetékek elhelyezkedése. Ez segít eldönteni, hogy az új akkumulátor beilleszthető-e a régi akkumulátor helyére, valamint hogy a pozitív és negatív kábel beköthető-e a motorhoz.

Emellett fontos szempont a kiválasztásnál az akkumulátor mérete. Minden termék adatlapján megtalálható az akkumulátor külső fizikai mérete, amely alapján lehetőség van a megfelelő méretű akkumulátor kiválasztására. Minden akkumulátorhoz mellékelünk rögzítő sínt, amely egyben a talp is, valamint biztonsági kulcsot.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve lehet megbizonyosodni arról, hogy az új akkumulátor megfelelően illeszkedik a kerékpárhoz, és biztonságosan csatlakoztatható a motorhoz. A pontos információk megtalálhatók az adott termék adatlapján, így a vásárló minden szükséges információval rendelkezik a helyes döntés meghozatalához

Összefoglalva

Az elektromos kerékpárodhoz a legjobb lítiumion akkumulátort kiválasztani bonyolult lehet. Azonban a lítium-kobalt akkumulátor kiemelkedő, és nagyobb energiasűrűséget nyújt más típusokhoz képest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy más lítiumion akkumulátorok rosszak az elektromos kerékpárodhoz.

A lítium-mangán akkumulátorok környezetbarátabbak és biztonságosabbak. A lítium-mangán akkumulátoroknak magasabb cellafeszültségük van a lítium-kobalt akkumulátorokhoz képest. Azonban a lítium-mangán akkumulátorok energiasűrűsége 20%-kal alacsonyabb a lítium-kobalt akkumulátorokénál.

Végül a lítium-mangán akkumulátoroknak további előnyei vannak a lítiumion kémiai összetételükön belül, ideértve a magasabb hőmérsékleti teljesítményt és alacsonyabb költséget. Természetesen a költségvetésed nagy mértékben meghatározza, milyen típusú lítiumion akkumulátort vásárolsz.

Az elektromos kerékpárodhoz a legjobb akkumulátort kiválasztani fontos. Ez az egyetlen módja annak, hogy élvezhesd a kerékpározást anélkül, hogy bármilyen problémával kellene szembenézned. Ha bármilyen kérdésed van az elektromos kerékpár akkumulátorokkal kapcsolatban, állunk rendelkezésedre. Lépj kapcsolatba velünk még ma.

Vissza