Blog

Autós inverter 12V-ról 230V-ra: ezt érdemes tudni róla

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.01.06 09:17
Autós inverter 12V-ról 230V-ra: ezt érdemes tudni róla

Az autós inverter 12V-os szivargyújtó aljzatról vagy akár közvetlenül az akkumulátorra kötve is használható. Rendkívül hasznos kis szerkezet, hiszen ha lemerül útközben a telefonod, laptopod vagy más, hasonlóan kis fogyasztással üzemeltethető elektronikai eszközöd, akkor könnyen fel tudod tölteni.

 

Fontos azonban tudni, hogy az ilyen inverterrel nem lehet minden elektromos eszközt működtetni. A módosított szinuszos kimeneti jelalak az oka annak, hogy villanymotoros berendezést, például ventilátort nem lehet rá csatlakoztatni. Ugyanakkor az eszköz rendelkezik beépített ventilátorral, így folyamatosan lehet üzemeltetni, hiszen el van látva túlmelegedés elleni védelemmel is.

Ha fontos a jó ár/érték arány

Ki ne szeretne kevés pénzért jó minőségű terméket vásárolni? A Green Cell éppen a jó ár/érték arányú termékei miatt közkedvelt a vásárlók körében. A lengyel gyártó olyan invertereket állít elő, amelyek minősége és megbízhatósága kapcsán nem merülhet fel kérdés, ráadásul nem is túlságosan drágák ezek az eszközök. Honlapunkon több olyan eszköz is található, amely elnevezésében szerepel az autós inverter 12V-ról 230V-ra, ugyanakkor ezek teljesítménye eltérő.

A Green Cell inverterei nemcsak hálózati aljzatokkal rendelkeznek, hanem USB-porttal is, amivel könnyebbé válik apróbb elektronikai berendezések, okostelefonok vagy tabletek töltése. A túlfeszültség miatt nem kell aggódni, hiszen ezek a készülékek rendkívül biztonságosak. A konverter több különböző védelemmel van felvértezve, így megszakítás nélkül lehet üzemeltetni.

 

Mit csinál tulajdonképpen az inverter?

Az invertert feszültség átalakítónak is nevezik. Az a funkciója, hogy az autó akkumulátoráról vagy szivargyújtó aljzatról az egyenáramot váltóáramra váltsa át, azaz 230 V-ra. Európában minden háztartási aljzatban ugyanakkora feszültség van.

Azok, akik gyakran tesznek meg hosszú utakat, lakókocsival vagy teherautóval közlekednek, rendkívül előnyösnek találhatnak egy ilyen eszközt. Elvégre nincs minden helyzetben lehetőség arra, hogy az ember találjon egy konnektort, az elektromos holmik akkumulátorainak kapacitása pedig véges.

 

Az inverter felépítése

Az inverter használata kényelmes. Előlapján egy olyan aljzat és USB port található, amely egész Európában használatos. Ezek segítségével egyszerűen fel lehet tölteni akár egy laptopot, okostelefont vagy egy e-könyv olvasót és lényegében bármit, amit USB porton keresztül lehet csatlakoztatni. Az eszköz hátulján van egy ventilátor, ez gondoskodik az inverter hűtéséről.

 

Autós inverter 12V-ról 230V-ra: mit jelentenek ezek a számok?

Amikor valaki invertert keres, akkor a feszültség és a teljesítmény az a két paraméter, amik igazán számítanak. Ha nem a megfelelő bemeneti feszültséggel rendelkező eszközt választod, vagy annak a teljesítménye túl alacsony, akkor nem fognak működni majd az elektromos készülékeid.

Az akkumulátor feszültségének meg kell egyeznie az inverteren megadottnak. Általában a személyautók esetében ez 12V, de teherautókban lehet 24V is. Ha sikerült megtalálni a megfelelő feszültségű invertert, akkor már csak a teljesítményt kell figyelni.

Amennyiben egy készüléket akarsz az inverterhez csatlakoztatni, akkor elegendő annak a teljesítményfelvételét ellenőrizni. Ha pedig többet, akkor értelemszerűen össze kell adni a teljesítményeket. A lényeg, hogy a készülékek által fogyasztott teljesítmény semmi esetre sem haladhatja meg az inverter névleges teljesítményének a 85%-át.

Ha kérdésed merülne fel, keresd munkatársainkat bizalommal!