Blog

Mi a különbség a CCS2 és a Type2 csatlakozók között?

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2023.08.08 16:46
Mi a különbség a CCS2 és a Type2 csatlakozók között?

Az elektromos járművek töltőcsatlakozói terén többféle szabvány és kialakítás létezik, amelyek közül a CCS2 és a Type 2 két fontos és gyakran használt csatlakozó Európában. De mi is a különbség közöttük? Lássuk!

Type 2 (Mennekes):

  1. Kialakítás: A Type 2, amelyet gyakran Mennekes csatlakozóként is emlegetnek (a német gyártó után), egy hét tűs csatlakozó.
  2. Felhasználási terület: Főleg az európai piacon található meg, de az EU-ban a Type 2 lett a standard AC töltőcsatlakozó a közterületi töltőállomásokon.
  3. Töltési mód: Alkalmas mind az egyszerű, egyfázisú (AC) töltésre, mind a háromfázisú (AC) töltésre. Azonban nem támogatja a gyors töltést (DC).

CCS2 (Combined Charging System, 2. változat):

  1. Kialakítás: A CCS2 gyakorlatilag egy kiegészített Type 2 csatlakozó, melyhez további két vastagabb tűt adnak a gyors DC töltéshez. Így a CCS2 csatlakozó képes egyidejűleg AC és DC töltésre is.
  2. Felhasználási terület: Az európai piacon található meg, és egyre több autógyártó alkalmazza, mivel lehetővé teszi az autók gyors töltését.
  3. Töltési mód: A CCS2 a Type 2 összes képességével rendelkezik, de emellett támogatja a nagy teljesítményű DC gyorstöltést is.

Összefoglalva a különbségeket:

  • A Type 2 egy univerzális AC töltőcsatlakozó, amelyet számos európai elektromos autón találhatunk meg.
  • A CCS2 egy kibővített változata a Type 2-nek, melyet további két tűvel láttak el a DC gyorstöltéshez. Így alkalmas mind AC, mind DC töltésre.

Mindkét csatlakozótípus fontos szerepet játszik az elektromos autók töltésében, és amikor elektromos autót vásárolsz, érdemes megfontolni, milyen töltési igényeid vannak, hogy a megfelelő csatlakozótípust válaszd.