Blog

Milyen laptop-akkumulátort érdemes venni a régi helyett?

Demeter Gábor
Demeter Gábor
2022.04.25 08:09
Milyen laptop-akkumulátort érdemes venni a régi helyett?

A mai laptop-akkumulátorok már sokkal jobban bírják a gyűrődést, mint az egy évtizeddel ezelőttiek, de persze sajnos nem örök életűek. Bizonyos időközönként cserére szorulnak, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk a régi energiaforrás helyett.

Akkumulátor és akkumulátor között ugyanis nagy különbség van. Vajon megfelel az utángyártott, vagy mindenképpen ragaszkodjunk az új gyári verzióhoz? Mit várjunk az új akkumulátortól? Ezekről lesz szó ebben a blogbejegyzésben.

Ha a laptopodat aktívan használod, akkor minden egyes alkalommal, amikor lemerül és feltöltöd, valamelyest degradálódik. Ha pedig veszít az aksi az élettartamából, akkor kevesebb ideig lehet majd töltés nélkül használni. Márpedig a laptopnak az a legfőbb varázsa, hogy bárhol, bármikor használható.

A végső stádiumban hiába van akkumulátor a laptopodban, hiába töltöd fel, be sem kapcsol a gép, ha nem dugod töltőre. Ez igencsak kellemetlen lehet, főleg akkor, ha éppen dolgozol valamin és kicsúszik a csatlakozó. Ilyenkor több órányi munkád vagy értékes adatok is elveszhetnek.

Léteznek olyan rendszerdiagnosztikai programok, amelyekkel meg tudod állapítani, hogy mekkora az akkumulátor elhasználódásának mértéke. Ilyen a magyar fejlesztésű AIDA64 nevű program is.

Gyári vagy utángyártott aksit érdemes venni?

A gyári új akkumulátorokat maga a gyártó állítja elő, kizárólag új cellákat tartalmaznak. Az utángyártott aksi nem a gyártó által felügyelt gyárban készül, de új cellákat használnak fel az előállításuk során.

Jó azonban, ha tudod, hogy az utángyártott kivitelek minőségét tekintve jóval gyengébbek lehetnek, mint a gyári. Azok az utángyártott akkumulátorok, amelyeknek kirívóan kedvező az áruk, jobb, ha gyanút keltenek benned. Egy gyenge minőségű akkumulátor a tűzveszélyességet is magában hordozza.

Kétségtelen tény azonban, hogy léteznek olyan utángyártott laptopaksik, amelyek teljesítményben ugyanazt tudják, mint a gyáriak. Elképzelhető, hogy a szín vagy az anyag tekintetében mutatkozik némi eltérés a laptop házával szemben.

Mik azok az adatok, amiket mindenképp érdemes megnézni?

Az aksi teljesítményét a feszültség, a kapacitás és a teljesítmény az, ami meghatározza. A mostani laptopod akkumulátorán is biztosan fel vannak tüntetve ezek az értékek. Ha nem is mind, de legalább kettő a felsoroltak közül. A feszültség mértékegysége a volt, jele a V betű. A kapacitást milliamperórában szokás megadni, ezt az mAh betűhármassal jelölik. A teljesítmény mértékegysége a wattóra, amit Wh betűkettős jelöl.

Felmerülhet benned az, hogy vajon pontosan ugyanolyan teljesítményű akkumulátort kell-e vásárolnod, mint amilyen most van a laptopodban. Leszögezhető, hogy az egyetlen kitétel az, hogy az akkumulátor kompatibilis legyen a laptopoddal. Ha a kínálatunkban bármelyik laptop-akkumulátor adatlapját megnyitod, látni fogod, hogy melyik eszközzel kompatibilis. A tételes listában megnézheted, hogy éppen szerepel-e a te laptopodnak a típusa. Ha igen, akkor nincs miért aggódnod. Teljesítménybeli különbségek azonban lehetnek az akkumulátorok között attól függően, hogy milyen paraméterű aksit választasz.

Ha mégis elbizonytalanodnál az akkumulátorválasztással kapcsolatban, akkor kérdezz bátran munkatársainktól, akik szívesen állnak rendelkezésedre.